Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Poporului atacă la CCR impozitarea suplimentară a pensiilor speciale: 'Suntem în fața unei mari ipocrizii'

Avocatul Poporului atacă la CCR impozitarea suplimentară a pensiilor speciale: 'Suntem în fața unei mari ipocrizii'

Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat joi că vor sesiza Curtea Constituţională în legătură impozitarea pensiilor speciale.

Avocatul Poporului atacă la CCR impozitarea suplimentară a pensiilor speciale: 'Suntem în fața unei mari ipocrizii'
de Cristina Tudorache    |    18 Iun 2020   •   19:40

Avocatul Poporului Renate Weber a declarat că există cel puțin două motive de neconstituționalitate, într-o intervenție pentru HotNews.

Renate Weber susține că ​Legea adoptată de Camera Deputaților privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale încalcă articolelele 16 (n.r. - privind egalitatea în drepturi) și 56 (n.r. - Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale) din Constituție.

”Pe de o parte, modul în care este făcută reglementarea este discriminatoriu, iar, pe de altă parte, se încalcă articolul privind justa așezare a sarcinilor fiscale. Dacă ne uităm la modul în care este făcută legea care se referă la pensiile de serviciu, acolo se vorbește despre taxare, dar în realitate este vorba despre impozitare. Ne aflăm, de fapt, în fața unei duble impozitări.”, a declarat Avocatul Poporului.

În opinia mea, suntem și în fața unei mari ipocrizii, pentru că în toate discursurile pe care le-am auzit, din partea politicienilor, chiar și a jurnaliștilor, toată lumea nu făcea decât să aștepte decizia CCR (n.r. - privind legea de abrogare a pensiilor speciale). Toată lumea știa cumva, acceptase că este o lege neconstituțională și aștepta să vadă decizia CCR. Ori nu cred că aceste este felul în care trebuie să se legifereze într-un stat de drept", a declarat Renate Weber.

Membrii Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților au decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Astfel, se va aplica un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2001 lei și 7000 de lei, iar pentru cele de peste 7001 lei se va aplica un impozit de 85%.

×
Subiecte în articol: avocatul poporului CCR pensii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close