Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Poporului cere lămuriri ministrului de Interne cu privire la patrulele de poliţie în civil

Avocatul Poporului cere lămuriri ministrului de Interne cu privire la patrulele de poliţie în civil

Avocatul Poporului, Renate Weber, îi cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea COVID-19.

Avocatul Poporului cere lămuriri ministrului de Interne cu privire la patrulele de poliţie în civil
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    08 Oct 2020   •   17:30

"Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (...) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora", a transmis Avocatul Poporului, potrivit Agerpres.

Poliţiştii, obligaţi să poarte uniformă în timpul orelor de lucru

Conform Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, portul uniformei constituie regula, se arată în solicitarea făcută de Avocatul Poporului.

Astfel, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.

Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest caz

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.

"Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate", se mai argumentează în solicitarea Avocatului Poporului.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunţat, marţi, că Poliţia Română, alături de Poliţia Locală îşi intensifică activităţile de verificare a respectării normelor privind combaterea COVID-19, urmând ca şi poliţişti în civil să fie implicaţi în acest demers.
Potrivit purtătorului de cuvânt, rolul acestor activităţi nu este neapărat de a aplica sancţiuni, ci de a explica necesitatea respectării tuturor normelor de protecţie sanitară.

×
Subiecte în articol: avocatul poporului
Parteneri
x close