Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Poporului: Filmarea şoferilor de Poliţia Rutieră este ilegală

Avocatul Poporului: Filmarea şoferilor de Poliţia Rutieră este ilegală

Avocatul Poporului: Filmarea şoferilor de Poliţia Rutieră este ilegală
Sursa foto: Foto: emaramures.ro
de M.Z.    |    13 Ian 2012   •   08:40

Veşti bune pentru conducătorii auto. Filmarea şoferilor opriţi în trafic pentru diferite abateri, de către poliţiştii rutieri, este ilegală şi încalcă protecţia imaginii persoanei - asta a decis Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, joi, că nu contestă ideea Poliţiei Rutiere de a folosi astfel de camere, însă şoferul oprit în trafic ar trebui să-şi dea acordul pentru a fi filmat, informează Mediafax.

Explicaţia acestuia este simplă: fiecare cetăţean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituţia României, dar şi de legislaţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal. În plus, a mai spus Avocatul Poporului, vocea sau vorbirea este un element de identificare şi orice persoană are dreptul şi la protecţia acestui element.

Discuţiile dintre poliţişti şi şoferii opriţi în trafic pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor fi înregistrate audio-video şi vor fi folosite ca probe în cazul în care contravenţiile sunt contestate în instanţă, sistemele fiind montate pe zece maşini ale Poliţiei Rutiere aflate pe A1 şi DN7.

Sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor şoferilor, vor înregistra şi discuţia dintre aceştia şi poliţişti au fost montate pe zece maşini, spunea la sfârşitul anului trecut, şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

"În momentul în care un şofer contravenient este oprit i se va comunica faptul că abaterea a fost înregistrată, iar discuţia între contravenient şi poliţist este înregistrată audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care poliţistul pune în funcţiune sistemele luminoase şi acustice, automat camera să intre în funcţiune şi să rămână în funcţiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentaţiei şi înmânării documentelor legale către contravenient. Toată discuţia dintre poliţist şi contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliţiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acţiune, înregistrează până la 300 de metri", preciza comisarul-şef, Lucian Diniţă.

El spunea, în decembrie 2011, că proiectul vizează montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Poliţiei Rutiere. Astfel de dispozitive sunt folosite de poliţiştii americani, germani, olandezi, englezi şi nu numai.

Avocatul Poporului: Şi înregistrările operatorilor de telefonie mobilă sunt ilegale

În acest context, Gheorghe Iancu a vorbit şi despre operatorii de telefonie mobilă, precizând că aceştia ar trebui să lase persoanei respective posibilitatea de a permite sau nu să fie înregistrată convorbirea pe care o poartă cu angajaţii companiei când a sunat la departamentul de Relaţii Clienţi.

"Este absolut clar ilegal. Este o întrebare pusă şmechereşte prin care ţi se cere acordul. Acordul persoanei trebuie să fie expres şi echivoc", a spus Iancu.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, persoana care nu doreşte să îi fie înregistrată convorbirea cu reprezentantul firmei de telefonie mobilă are doar posibilitatea de a nu purta această convorbire.



×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close