Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Poporului: "Condiţionarea contractului de muncă de vaccinare este neconstituţională"

Avocatul Poporului: "Condiţionarea contractului de muncă de vaccinare este neconstituţională"

Avocatul Poporului s-a pronunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cu privire la neregulile descoperite în timpul restricţiilor impuse de autorităţi.

Avocatul Poporului: "Condiţionarea contractului de muncă de vaccinare este neconstituţională"
de Dana Musceleanu    |    26 Ian 2022   •   12:03

Trebuie păstra un just echilibru între interesul general de sănătate publică şi interesul persoanei de a avea acces la procurarea celor necesare vieţii prin munca sa. Măsurile dispuse trebuie să protejeze sănătatea şi viaţa, nu să devină sancţiuni pentru persoanele care din diverse motive - personale, pecuniare sau varii convingeri, aleg să nu se vaccineze sau să nu se testeze, a avertizat Avocatul Poporului.

"Din perspectiva noastra sunt neconstituţionale suspendarea contractelor de muncă în caz de nevaccinare, iar dacă se impune testarea e o întreagă discuţie cât trebuie suportat de stat sau cât anume de angajat.
Ne întrebăm în ce măsură există fonduri pentru plata acestor concedii medicale, dacă aşa cum spune Alexandru Rafila o să ajungem toţi să ne infectăm." 

Curtea Constituţională a trimis guvernului punctul său de vedere cu privire la suspendarea contractelor de muncă pentru nevaccinaţi, iar proiectul iniţial al executivului este momentan oprit.  

"Instituţia noastră a fost solicitată de guvern în urmă cu o lună, în legătură cu proiectul pe care îl avea în discuţie atunci şi am susţinut foarte ferm că din perspectiva noastră sunt măsuri neconstituţionale", a precizat Renate Weber. 

Cu privire la introducerea certificatul verde în instituţii publice, Avocatul Poporului a făcut demersuri pentru ca drepturile tuturor să fie respectate:

"Este hotărare de guvern şi nu o putem ataca. Am trimis nenumărate adrese către multe instituţii publice să vedem în ce măsură au putut să se organizeze astfel încât persoanele fără certificat verde să poată să îşi achite taxel, şi au amenajat spaţii în aşa fel încât să se poată face asta."

 

 

 

×
Subiecte în articol: avocatul poporului certificatul verde
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close