Antena 3 CNN Actualitate Cum au fost scăpaţi ”băieţii deştepţi” de condamnări grele. Vezi și Schema mafiei care umflă facturile românilor

Cum au fost scăpaţi ”băieţii deştepţi” de condamnări grele. Vezi și Schema mafiei care umflă facturile românilor

Cum au fost scăpaţi ”băieţii deştepţi” de condamnări grele. Vezi și Schema mafiei care umflă facturile românilor
Sursa foto: Foto: pixabay.com
29 Feb 2016   •   18:09
Din momentul în care Edison a aprins primul bec, energia a devenit cea mai profitabilă afacere de pe planetă. Există o sumendenie de moduri de a genera energie dar, deocamdată, niciunul mai ieftin decât folosirea forţei apei. 
 
Iar România este binecuvântată de Dumnezeu, din acest punct de vedere. România, dar nu toţi românii. Doar unii. Cei orientaţi dar, mai ales, cu spate politic. O mână de oameni denumiţi generic "băieţii deştepţi din energie" de către politicieni care ei însuşi i-au ajutat să devină atât de deştepţi. 
 
Un băiat deştept din energie este un afacerist care reuşeşte să cumpere energie ieftină de la Hidroelectrica. Ieftină nu doar pentru că energia hidro este cea mai ieftină, ci chiar mai ieftină decât preţul la care reuşeşte să o producă Hidroelectrica. 
 
Ideea iniţială a contractelor cu băieţii deştepţi a fost de a ajuta marii consumatori să supravieţuiască în economia vitregă a României şi de a nu da afară mii de angajaţi. Rezultatul, însă, a fost că o mână de oameni au ajuns să cumpere toată energia produsă de Hidroelectrica, ba chiar şi mai mult de atât. 
 
Compania a ajuns chiar să cumpere energie mai scumpă de pe piaţă ca să se achite de contractele cu băieţii deştepţi. Nu de alta dar, atât de deştepţi fiind, aveau şi contracte şmechere cu penalităţi uriaşe. În aceste condiţii, pentru românul de rând nu a mai rămas niciun strop de energie ieftină. Bineînţeles că acest amănunt nu a fost menţionat nici măcar o singură dată când se anunţau creşterile facturilor la curent pentru populaţie. 
 
Şi, pentru că deşteptăciunea e lucru rar pe planetă, nici băieţii deştepţi nu sunt mulţi: 10 firme controlate, de fapt, doar de vreo 6 oameni. Toate firme legate ombilical de politicienii care ţineau în mână frâiele puterii. 
 
Bogdan Buzăianu
 
Nume precum Bogdan Buzăianu au fost timp de 10 ani menţionate doar la Antena 3. Abia acum a venit vremea să auzim de el şi-ntr-un dosar la DNA. Un dosar legat fix de prelungirea contractelor cu Hidroelectrica pentru care ar fi dat 5 milioane de dolari mită. 
 
Bogdan Nicolae Buzăianu este un băiat pe cât de deştept, pe atât de discret, dar şi putred de bogat. Pentru românul de rând practic nici nu există decât în top 300 cu o avere fabuloasă. Pentru elveţieni, există, cu nume, prenume şi rezidenţă într-unul dintre cele mai frumoase palate. 
 
Românul Nicolae Buzăianu s-a metamorfozat în elveţianul Nicolas Buzăianu, cu palat, avion privat şi vacanţe în cele mai scumpe locuri de pe planetă. Om de afaceri prosper care, la un moment dat, controla prin vreo 6 firme aproximativ 60% din energia ieftină produsă de Hidroelectrica. 
 
Profiturile uriaşe i-au permis să-şi extindă şi afacerile. A ajuns inclusiv pe continentul african unde, deşi discret, numele i-a fost implicat într-un scandal în care preşedintele Zambiei îl acuza că a cumpărat 119 kg de aur dispărute din rezerva ţării de la duşmanul care vrea să-l dea jos şi să preia puterea. 
 
Până la urmă, preşedintele Zambiei şi-a cerut scuze, iar afaceristul elveţian cu rezidenţa în Cipru, Nicola Buzăianu, aşa cum era prezentat în presa internaţională, a ieşit cu numele curat şi a renunţat să mai ceară peste 100 de milioane de dolari despăgubiri.
 
Cert este că, deşi se erijează în primul luptător al ţării împotriva băieţilor deştepţi şi-şi arogă paternitatea acestei sintagme, numele Băsescu apare legat de aproape toate firmele care au beneficiat de energie ieftină de la Hidroelectrica.
 
Firma Luxten
 
Cum ar fi, de exemplu, Luxten, firmă care s-a bucurat de semnătura primarului general Traian Băsescu pe cel mai bănos contract cu Primăria Capitalei şi care a beneficiat şi de cunoştinţele vaste ale Elenei Băsescu, în calitate de angajator.
 
Cât despre Alro, Traian Băsescu însuşi a recunoscut că s-a ocupat personal ca ruşii să încheie contract cu Hidroelectrica, nu de alta dar era în interesul ţării.
 
 
BOGDAN BUZĂIANU - CEL MAI DEŞTEPT BĂIAT DIN ENERGIE
 
- cel căruia i-ar fi cerut Elena Udrea 5 milioane de dolari mită pentru a-i asigura continuarea contractului dintre Energy Holding şi Hidroelectrica
 
- în perioada 2001-2004 controla aproximativ 60% din energia ieftină produsă de Hidroelectrica
 
- Principalele companii aflate în sfera de influenţă a lui Buzăianu care au semnat contracte cu HIDROELECTRICA: Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Ehol, Atel Energy şi Energy Financing team
 
- sub conducerea lui Mihai David, i-au fost prelungite contractele cu Hidroelectrica până în 2018
 
- în 2008, Buzăianu a renunţat la cetăţenia română dar nu şi la afacerile cu România

Informațiile au fost prezentate luni, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.
 

×
Parteneri
Horoscop 2-8 octombrie 2023, cu Mihai Voropchievici. Atenţie la o trădare
x close