Antena 3 CNN Actualitate Trei bancheri români cu câş­ti­guri anuale de peste 1 mi­lion de euro, în topul european al milionarilor

Trei bancheri români cu câş­ti­guri anuale de peste 1 mi­lion de euro, în topul european al milionarilor

România are trei bancheri cu câş­ti­guri anuale de peste 1 mi­lion de euro - doi din top ma­nage­ment şi un bancher din supra­veghere.

Trei bancheri români cu câş­ti­guri anuale de peste 1 mi­lion de euro, în topul european al milionarilor
Sursa foto: geralt/Pixabay
de Gabriel Dano    |    26 Aug 2022   •   00:24

Situația este identică și în cazul Portugaliei, Ungariei sau Sloveniei. Grecia, în schimb, nu are niciun bancher în top, Bulgaria şi Malta au câte un singur bancher milionar, iar Cipru are doi bancheri, potrivit Mediafax.

La polul opus, cei mai mulţi bancheri milionari în euro sunt în Spania (128), Italia (187), Franţa (228) şi Germania (543), conform statisticilor Autorităţii Bancare Europene (EBA) publicate în 2022 privind situaţia câştigurilor din 2020 citate de ZF.

Având în vedere remuneraţia medie anua­lă a celor doi bancheri din manage­ment din România, de circa 1,54 mil. euro, câş­ti­gul lunar ar fi de peste 128.000 de euro, iar cel din fiecare zi lucrătoare din­tr-o lună ar ajunge la circa 6.000 de euro.

Acesta înseamnă un câştig lunar al ce­lor doi bancheri din management de circa 10 ori mai mare decât salariul mediu net pe economie.

Pentru bancherul din România cu func­ţie în aria de supraveghere, salariul mediu anual a fost de circa 1,27 mil. euro, câştigul lunar fiind în acest caz de 106.000 de euro (5.000 euro/zi).

Bancherii continuă să fie printre cel mai bine plătiţi angajaţi din economia românească.

Ultimii ani au adus profituri din ce în ce mai mari pentru sistemul bancar. Sistemul bancar românesc, format din 34 de bănci, a încheiat 2021 cu un profit record de 8,2 mld. lei, după ce în 2020 câştigul a fost de circa 5 mld. lei.

×
Subiecte în articol: milionari bancheri
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close