Antena 3 CNN Actualitate Bănci amendate în Bucureşti, pentru că nu îndeplinesc măsurile de securitate

Bănci amendate în Bucureşti, pentru că nu îndeplinesc măsurile de securitate

Bănci amendate în Bucureşti, pentru că nu îndeplinesc măsurile de securitate
Sursa foto: Bancile, amendate de politie pentru securitate labila
19 Mar 2009   •   13:07

În contextul în care băncile şi casele de schimb valutar au fost jefuite recent din cauza sistemelor de securitate neadecvate, Poliţa Capitalei a iniţiat acţiuni preventive, pentru evaluarea performanţelor sistemelor de securitate din cadrul unităţilor financiar- bancare. Astfel, în ultima lună, poliţiştii au dat amenzi de la 500 până la 2.000 de lei unităţilor care nu îndeplineau normele legale de securitate.

In perioada 16 februarie ? 13 martie 2009 au fost evaluate sistemele de securitate a 975 de agenţii şi sucursale, precum şi a 38 de sedii centrale, din cadrul unităţilor financiar- bancare din Bucureşti.

Pentru că Poliţia Capitalei a identificat deficienţe la măsurile de securitate ale băncilor, a stabilit termene de remediere şi amendat 22 de bănci, dintre care 7 sedii centrale şi 15 agenţii şi sucursale.

Astfel, unităţile bancare nu au respectat planul de pază şi de transport al valorilor şi au modificat sistemele de alarmare împotriva efracţiei, fără respectarea prevederilor legale din domeniu.

De asemenea, poliţiştii au identificat lipsuri şi în activităţile societăţilor de securitate, cărora a aplicat 31 de sancţiuni, 17 pentru conducători şi 14 pentru agenţii de pază.

?Poliţia a dat amenzi de 2000 de lei băncilor şi de 500 de lei agenţilor?, spune pentru Antena3.ro Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Neregulile constatate la societăţile de securitate privată se referă la faptul că agenţii de pază nu aveau materialele din dotare, respectiv baston, ecuson şi spray, iar conducătorii nu au luat măsurile de a-i dota cu echipament corespunzător pe agenţi, conform legii în vigoare.

Prin procesele verbale încheiate au fost stabilite termene de a se pune la dispoziţie documentele care nu au putut fi prezentate la data efectuarii controlului, pentru care există posibilitatea aplicării unor alte sancţiuni contravenţionale.

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) continuă activitatea începută luna trecută şi vizează casele de schimb valutar şi amanet, dar şi societăţile de securitate privată, care desfăşoară activităţi de transport şi de procesare a valorilor monetare.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bani jaf Politie amenzi paula safta
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close