Antena 3 CNN Actualitate Băncile din România ripostează după mesajul dur al premierului Mihai Tudose

Băncile din România ripostează după mesajul dur al premierului Mihai Tudose

Băncile din România ripostează după mesajul dur al premierului Mihai Tudose
Sursa foto: Foto: gov.ro
11 Aug 2017   •   18:39

Alessandra Stoicescu a prezentat, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3, reacția băncilor din România la cele mai recente declarații ale premierului Mihai Tudose, care le reproșează unora dintre ele că raportează anual pierderi, dar își externalizează profiturile.

"Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania sunt ingrijorate de faptul ca acuzatiile vehiculate in ultima perioada asupra sectorului bancar in general pot afecta increderea in sistemul bancar, pe de o parte, insa si increderea bancilor in climatul general de afaceri a carui predictibilitate este afectata”, se arată într-un comunicat citat de ziare.com.

ARB si CPBR resping generalizarea acestor acuzatii. Mai mult, daca autoritatile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele banci, "acestea trebuie clarificate si solutionate individual, nu prin anatemizarea intregului sector bancar".

"Pierderile bancilor au fost suportate exclusiv de catre actionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro in perioada 2008-2016. Sectorul bancar din Romania a traversat criza financiara globala fara ca un singur leu sa fie cheltuit de catre Statul Roman, cum a fost cazul in alte 23 de tari membre ale Uniunii Europene”, se mai arată în comunicat.

Tudose: „Perioada romantică a trecut. Nu mai merge”

”Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară, poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să își regândească strategia lor în România. (...) Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că NU e așa”, a spus Tudose, într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei.

”Chit că e secretul bancar, secretul... eu o să îmi asum la un moment dat o să public niște date. Dau un exemplu. Două. Niște bănci. Repet, știu că o pățesc, dar o s-o fac. Ca să înțeleagă românii că dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură. Și că avem, din 40 de bănci, 20 bune, 19 care își revin și una care continuă să înțeleagă că e mai bună și mai deșteaptă decât noi, românii. Să vedem, că poate nu e așa. Nu știu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă prea mă deranjează mai tare că ne consideră naivi că nu ne dăm seama ce fac”, a mai spus premierul.

 

 

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close