Antena 3 CNN Actualitate Bănicioiu: Rog pacienţii să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă nu găsesc produse

Bănicioiu: Rog pacienţii să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă nu găsesc produse

Bănicioiu: Rog pacienţii să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă nu găsesc produse
Sursa foto: foto: jurnalul.ro
26 Feb 2015   •   17:48

Ministrul Sănătăţii a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului în cazul în care observă că dispar de pe piaţă anumite medicamente. Asta după intrarea în vigoare a ordinului prin care producătorii vor fi obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie. Preţurile ar urma să fie mai mici cu aproximativ 20%, dar există riscul ca unele medicamente să fie retrase de pe piaţă. 

"Pacienţii nu pot fi afectaţi dacă scădem preţurile, cred că mai afectaţi sunt acum, când avem preţuri mai mari, uneori chiar cu 20 la sută, şi pe medicamente scumpe, ceea ce grevează bugetul sistemului sanitar, şi obligă pacienţii la plăţi foarte mari", a spus Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu a mai precizat că cei care nu respectă ordinul de revizuire a preţurilor vor fi sancţionaţi şi ar putea rămâne chiar fără autorizaţia de punere pe piaţă. Acesta spune că în urma revizuirii preţurilor de către producători se va face o economie de 200-300 de milioane de euro.

"Toată lumea trebuie să înţeleagă că luăm măsuri pentru a limita exportul paralel, ceea ce era o nedmuerire. Luăm măsuri ca acele medicamente să rămână aici, ca legea să fie respectată şi mai ales să fie respectat dreptul primordial al pacienţilor de a nu plăti mai mult, aici, în România, decât în alte ţări. Că banii aceia rămân la sănătate a confirmat şi prim-ministrul astăzi, şi vor merge pe tratamente inovative. Practic nu e vorba de a reseta sistemul, ci de a intra într-o normalitate şi de a respecta legea", a mai declarat Bănicioiu.

Ministerul Sănătăţii solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009, se arată într-un comunicat al instituţiei de luni.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close