Antena 3 CNN Actualitate Banul, ochiul Dracului? Bisericile au vândut lumânări şi calendare de 100 de milioane de euro

Banul, ochiul Dracului? Bisericile au vândut lumânări şi calendare de 100 de milioane de euro

Banul, ochiul Dracului? Bisericile au vândut lumânări şi calendare de 100 de milioane de euro
Sursa foto: Foto: basilica.ro
de O.P.    |    08 Dec 2011   •   05:56

Bisericile ortodoxe din România au câştigat peste 100 de milioane de euro într-un singur an, reiese din datele raportate la ANAF. Banii provin din vânzarea de lumânări, calendare, din pelerinaje, dar şi din donaţii sau sponsorizări publice şi private.  Şi nu sunt singurele surse de venit: multe dintre biserici au pus la punct afaceri în toată regula şi obţin bani frumoşi.

Cele mai noi iniţiative ale Bisericii Ortodoxe Române sunt o spălătorie ecologică şi o croitorie, atât pentru feţele bisericeşti cât şi pentru publicul lar. Ambele sunt concepte al patriarhului Daniel. Tot el este cel care a dat binecuvântarea unei alte afaceri: Basilica Travel  o agenţie tour operatoare specializată pe pelerinaje externe şi interne, care funcţionează în cadrul Sectorului de Pelerinaj al Patriarhiei Române.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului are două afaceri mari  în care a investit peste 3 milioane 600 de mii de lei numai în perioada 2007- 2009.  Pe o societate îşi desfăşoară activitatea o balastieră, iar cealaltă firmă a apărut ca urmare a ideii Arhiepiscopiei de a-şi deschide o fabrică de pâine.

La Timişoara, una din cele mai profitabile afaceri din oraş aparţine Mitropoliei Ortodoxe a Banatului. Fabrica de lumânări a acesteia contribuie la finanţarea lăcaşurilor de cult şi a slujitorilor bisericii din Timiş cu aproape un milion de euro pe an.  Mitropolia deţine de altfel monopolul asupra producţiei de lumânări din judeţ, ajutată de Codul Fiscal potrivit căruia afacerile Bisericii Ortodoxe Române sunt scutite de plata oricăror impozite şi taxe către stat.

Din lumânări, pelerinaje, alte afaceri şi donaţii ori sponsorizări, în vistieria cultelor din România intră, anual, milioane bune de lei. În 2010, eparhiile principalelor culte au avut venituri de aproximativ 450 de milioane de lei. Numai Patriarhia a raportat la ANAF venituri de peste 68 milioane lei. Mitropoliile au avut încasări de 30, 40 de milioane de lei.

În România există peste 18.000 de lăcaşuri de cult şi mai bine de 70 la sută dintre ele sunt biserici ortodoxe.



×
Subiecte în articol: Biserica Ortodoxa Romana ANAF castiguri
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close