Antena 3 CNN Actualitate Barroso recunoaște implicarea în criza din 2012: Am avut un rol discret de mediere între Băsescu și Ponta

Barroso recunoaște implicarea în criza din 2012: Am avut un rol discret de mediere între Băsescu și Ponta

Barroso recunoaște implicarea în criza din 2012: Am avut un rol discret de mediere între Băsescu și Ponta
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Ian 2016   •   18:59

Criza constituțională din România din 2012 a fost un "moment delicat" din punct de vedere instituțional și politic, a declarat vineri, într-un interviu pentru Agerpres, fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso, care a mai afirmat că a avut "un foarte discret rol de mediere" între fostul președinte Traian Băsescu și fostul prim-ministru Victor Ponta.

Întrebat despre cel mai dificil moment din relația sa cu România în timpul celor zece ani (2004-2014) cât a fost președinte al Comisiei Europene, Barroso a menționat, din punct de vedere politic, criza din 2012, "când era un conflict între prim-ministru sau partidul de guvernământ și președinte".

"Am considerat că era vorba de o criză constituțională. Apoi Comisia Europeană a trebuit să intervină, să se asigure că toate regulile democrației și principiile statului de drept sunt respectate", a spus fostul oficial european, adăugând că respectiva chestiune "a fost relativ ușor de rezolvat" și că a fost un moment "delicat" din punct de vedere instituțional.

"Dar am vorbit atunci cu președintele (Traian) Băsescu și cu premierul (Victor) Ponta și cred că amândoi au înțeles că interesul meu era să văd că România este stabilă și respectată. Am avut un foarte discret rol de mediere", a recunoscut Barroso în interviul pentru Agerpres, realizat în contextul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa..

El a mai afirmat că au existat de asemenea momente dificile și din punct de vedere economic, dar că România a putut să răspundă pozitiv la programul de ajustare economică. "Am depus mereu eforturi pentru a sprijini România în acel moment, vorbind de asemenea cu Fondul Monetar Internațional" și cu alte instituții, a declarat Barroso.

Pe de altă parte, fostul președinte al CE a subliniat că cel mai "memorabil" moment al relației sale cu România a fost cel al aderării țării noastre la Uniunea Europeană în 2007.

"Am fost foarte fericit în ziua aderării României. După cum știți, au fost persoane care s-au opus aderării României la UE. Iar faptul că am încheiat negocierile a fost în sine un moment grozav", a afirmat el.

 

×
Subiecte în articol: José Manuel Barroso
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close