Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: acordul cu FMI păstrează cota unică şi acelaşi TVA, nu reduce salarii şi pensii

Băsescu: acordul cu FMI păstrează cota unică şi acelaşi TVA, nu reduce salarii şi pensii

Băsescu: acordul cu FMI păstrează cota unică şi acelaşi TVA, nu reduce salarii şi pensii
Sursa foto: presedintele romaniei
24 Mar 2009   •   05:34

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Viena, că, în acordul care se va încheia cu FMI şi UE, România nu renunţă la cota unică de impozitare, nu trebuie să crească TVA-ul şi nu sunt prevăzute reduceri de pensii şi salarii, ceea ce arată că ţara noastră nu şi-a pus o centură de salvare.

"România nu şi-a pus o centură de salvare prin acordul cu FMI şi UE, repet, România nu şi-a pus o centură de salvare, România şi-a pus o centură de siguranţă, şi asta pentru că foarte puţini analişti pot face precizări asupra evoluţiei crizei. Am să vă aduc şi proba faptului că este vorba despre o centură de siguranţă, şi nu de salvare, prin invitarea să citiţi, imediat ce va fi dat publicităţii, acordul dintre România şi Fond şi veţi constata că sunt câteva elemente care nu sunt specifice unei ţări care trebuie salvate. România nu trebuie să crească TVA-ul, rămâne 19%, ca şi până acum, România nu trebuie să renunţe la cota unică de 16% pe venit, România nu trebuie să reducă salarii, nu trebuie să reducă pensii, deci nu avem condiţii, în urma expertizei Fondului, care să alerteze pe cineva că ni se pune o centură de salvare", a declarat Băsescu, după o întâlnire cu investitorii austrieci, demontând afirmaţiile apărute în presa din Austria, dar şi în presa română, potrivit cărora România are nevoie de bani pentru a nu intra în faliment, scrie Newsin.

Băsescu a reiterat faptul că băncile din România sunt solide, niciuna neavând nevoie de bani de la bugetul de stat, şi că banii de la FMI şi UE vor fi folosiţi pentru consolidarea rezervei de stat şi deblocarea banilor pe care băncile comerciale îi au blocaţi în rezerva BNR. Banii din împrumutul extern vor fi folosiţi, de asemenea, pentru susţinerea cursului monedei naţionale.

"În discuţiile cu investitorii austrieci am adus toate argumentele de ce România nu trebuie confundată cu alte ţări. De asemeni, am ţinut să explic care a fost filosofia noastră în momentul în care am decis să angajăm un credit de la UE şi FMI şi confirmarea faptului că România nu a angajat acest credit în situaţie de criză sau faliment cum au titrat unele ziare, şi româneşti şi austriece", a explicat şeful statului.


Întrebat despre protestele sindicale din România, preşedintele a menţionat că el nu ştie despre astfel acestea şi că în relaţia cu FMI şi UE nu s-a impus o scădere a salariilor şi că sindicaliştii cer şi dublarea salaiilor, ceea ce este dreptul lor.

"Eu nu ştiu despre proteste, în relaţia cu Fondul nu s-a impus o scădere a salariilor. Vă spun acest lucru pentru că în ţări care au făcut acorduri s-a mers pe această idee. Dar sindicatele vor şi dublarea salariilor, cee ce este dreptul lor. Dacă sindicatele ar fi mulţumite, nu am mai avea proteste. La dumneavostră sunt mulţumite sindicatele?", a spus Băsescu.

Sindicaliştii din educaţie, administraţie, sănătate şi poliţie afiliaţi la "Cartel Alfa" au pichetat, luni, sediile Ministerului Muncii, PDL şi PSD din Capitală şi ale prefecturilor, nemulţumiţi de proiectul de OUG privind eliminarea unor sporuri şi cerând Guvernului să nu adopte această ordonanţă.

Şi sindicaliştii CFR ar putea declanşa acţiuni de protest, nemulţumiţi de programul Ministerului Transporturilor de restructurare a sistemului feroviar, care prevede reducerea numărului de personal cu peste 12.000 pe întreg sistemul, dar nicio formă de protecţie socială pentru personalul disponibilizat.

De asemenea, pensionarii din toată ţara vor picheta, joi, 26 martie, sediile prefecturilor, precum şi pe cele ale Guvernului şi Parlamentului, nemulţumiţi că punctul de pensie va fi din aprilie de 42,2 la sută din salariul mediu brut pe economie, şi nu de 45 la sută aşa cum prevede Legea 250/2007.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: acord cu FMI
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close