Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Alţi 300.000 de bugetari vor fi şomeri până la sfârşitul anului 2012. Va fi o ieşire naturală

Băsescu: Alţi 300.000 de bugetari vor fi şomeri până la sfârşitul anului 2012. Va fi o ieşire naturală

Băsescu: Alţi 300.000 de bugetari vor fi şomeri până la sfârşitul anului 2012. Va fi o ieşire naturală
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    24 Noi 2011   •   16:51

Peste 300.000 de angajaţi la stat îşi vor pierde locurile de muncă până la sfârşitul anului 2012, a anunţat, joi, preşedintele Traian Băsescu. Restructurările vor continua, iar numărul bugetarilor va scădea de la 1,4 milioane la 1,1 milioane.

"Acest proces (de reducere a personalului bugetar - n.r.) va continua, România urmând să-şi fixeze numărul de salariaţi la stat în jurul a 1,1 milioane, coborând de la 1,4 milioane până la sfârşitul anului 2012", a declarat Băsescu.

El a arătat că, de la 1 ianuarie 2010 până în octombrie 2011, numărul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe lună.

Traian Băsescu a spus că procesul gradual de reducere a personalului se desfăşoară în momentul de faţă mult mai puţin dureros decât ruptura din mai 2010.

"Este un proces care continuă şi, aş spune, continuă destul de echilibrat, cu creşterea numărului de locuri de muncă în activităţile economice directe, locuri de muncă generate de industrie, servicii şi investiţiile bugetului de stat", a spus Băsescu.

 


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la un post de televiziune, că reducerea personalului aparatului de stat este, mai degrabă, o "ieşire naturală", şi nu o hotărâre administrativă, informează Mediafax.

"Cea mai mare parte a celor care pleacă se duc în pensie sau îşi găsesc locuri mai bine plătite în sectorul privat. Acest lucru funcţionează de mai bine de un an, de când nu s-a bruscat, practic, nicio instituţie în afară de Ministerul de Interne, care se pare că a fost bruscat şi prost, că au fost disponibilizaţi destui operativi în detrimentul rudelor şi pilelor", a declarat Băsescu.

Traian Băsescu a completat că nu se va face înlocuirea 100% a celor care pleacă.

"Deci nu discutăm de ieşirea unui val de 120.000 de salariaţi - asta vreau să înţelegeţi - printr-o hotărâre administrativă, ci o ieşire naturală. Unde mai trebuie făcute reduceri administrative se pare că este în zona Ministerului de Interne şi, atenţie, nu vizează nimeni Poliţia în mod special", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că nu poţi să plăteşti continuu din taxele cetăţenilor un aparat de stat supradimensionat.

"Aici este ISU cu foarte mulţi, cu toate rudele lor care nu au fost niciodată la o descarcerare, dar sunt soţii, fraţi, surori, angajaţi pe la toate instituţiile astea, e Jandarmeria, este aparatul logistic, care e foarte puternic dezvoltat la instituţiile astea. Gândiţi-vă că fiecare inspectorat judeţean are la Poliţie logistica lui, la Jandarmerie logistica lui, la ISU logistica lui, ori astea sunt lucruri strigătoare la cer. Nu poţi să plăteşti continuu din taxele cetăţenilor un aparat de stat supradimensionat".


×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close