Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: "Am exigenţa ca sub şedinţele CSAT să nu se ascundă nimic"

Băsescu: "Am exigenţa ca sub şedinţele CSAT să nu se ascundă nimic"

Băsescu: "Am exigenţa ca sub şedinţele CSAT să nu se ascundă nimic"
14 Oct 2008   •   16:29

Preşedintele Traian Băsescu a explicat marţi motivele pentru care a suspendat şedinţa CSAT. Potrivit acestuia, motivul cel mai important a fost că miniştrii au venit nepregătiţi, documentele care urmau a fi discutate fiind aduse la şedinţă, deşi trebuiau transmise membrilor CSAT anticipat.
?Matreriale care trebuiau transmise anticipat tuturor membrilor CSAT au fost aduse de guvern la şedinţă. Era vorba de bugetele instiutuţiilor care ţin de siguranţa naţională. Acest lucur făcea imposibilă aprobarea acestor bugete. Nu am vrut ca CSAT să fie o instituţie în care doar unul sau doi avizaţi să ştie despre ce e vorba, iar restul să voteze în necunoştinţă de cauză.?
Două dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei se refereau la aprobarea bugetelor instituţiilor care ţin de siguranţa naţională şi programul de integrare a României în spaţiul Schengen. Preşedintele a considerat că există probleme legate de aceste două subiecte. Potrivit acestuia, MIRA a semnat zilele trecute contracte ptr 2136 automobile de diverse tipuri. CSAT nu evaluează comercial aceste achiziţii. ?Am vrut sa mă documentez asupra celor 29 de contracte semnate de MIRA.? a spus Băsescu. Care a adăugat că a constatat cu surprindere achiziţionarea a 392 autoturisme marca Logan, a câte 11.700 euro fiecare, pentru care s-au contractat însă echipamente de 45.000 euro.
În legătură cu programul de integrare a ţării noastre în spaţiul Schengen, preşedintele a declarat că, deşi banii eu existat pentru prima etapă a implementării sistemului, aceşti au fost mai degrabă cheltuiţi pe studii şi nu pe echipamente.
?Am considerat că nu trebuie să patronez o descărcare de gestiune a responsabililor pe diverse ministere şi voi sesiza instituţiile statului pentru o analiză foarte serioasă.? a spus Băsescu. ?Am exigenţa ca şedinţele CSAT să fie şedinţe în care preşedintele este informat cu maximă acurateţe şi că sub ele nu se ascunde nimic.?
Potrivit preşedintelui, şedinţa va fi reluată în momentul în care guvernul va avea pentru CSAT documente de maximă competenţă.
După ce premierul a întrerupt şedinţa de guvern, pe motiv că doi miniştri nu au venit pregătiţi la întâlnire, preşedintele Traian Băsescu a suspendat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la mai puţin o oră de la începere. Şedinţa se ţinea la Palatul Cotroceni şi conţinea, pe ordinea de zi, 16 puncte.
Premierul şi ministrul de Finanţe s-a întors în grabă la Guvern, unde se va discuta despre salariile nejustificat de mari ale şefilor din agenţiile şi regiile statului. Preşedintele Băsescu va susţine o declaraţie de presă la orele 16.00.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Apărări Teodor Meleşcanu şi ministrul de Interne Cristian David au sosit la Palatul Cotroceni la 20 de minute de la începerea şedinţei şi s-au îndreptat către o sală greşită. După câteva minute a sosit şi ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian.
Strategia de înzestrare a Armatei Române şi propunerile de buget pe 2009 ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale urmau să fie discutate în şedinţa CSAT. În cadrul şedinţei Consiliului, urmau să fie dezbătute şi măsurile adoptate de România în vederea aderării la spaţiul Schengen, precum şi Raportul privind riscurile de natură teroristă, la adresa securităţii naţionale. Alte subiecte analizate se refereau la protecţia informaţiilor clasificate în misiunile diplomatice ale României.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CSAT
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close