Băsescu: Avem toate şansele pentru un raport MCV bun. Trebuie o soluţie la incidentul cu Teodorescu

de A.M.P    |    04 Dec 2014   •   20:02
Băsescu: Avem toate şansele pentru un raport MCV bun. Trebuie o soluţie la incidentul cu Teodorescu Foto: Agerpres

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România are "toate şansele" pentru un raport MCV bun în ianuarie 2015, după ce Parlamentul a avizat arestările şi începerile de urmăriri penale din ultima perioadă, exprimându-şi speranţa că se va găsi o soluţie la "incidentul" cu deputatul Teodorescu.
   
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, joi, reacţia Parlamentului la solicitarea preşedintelui ales, prin avizarea arestărilor preventive şi începerilor de urmăriri penale din ultima perioadă.
   
"Aş aborda şi un element de satisfacţie, am mai făcut-o o dată, apreciind reacţia la solicitarea preşedintelui ales, modul cum Parlamentul a avizat şi arestările şi începerile de urmăriri penale din ultima perioadă, cu excepţia incidentului de ieri cu domnul Teodorescu, incident care eu sper să fie rezolvat favorabil pentru că s-au creat premise ca raportul MCV din ianuarie să fie un raport bun. Numai că a trebuit să facem şi acest pas înapoi cu incidentul cu deputatul PNL Teodorescu de ieri", a declarat Traian Băsescu.
   
"Avem toate şansele să avem un raport MCV bun, eu ştiu foarte bine care sunt evalurările pe DNA, pe Înalta Curte, pe DIICOT, pe lupta anticorupţie, Parlamentul era problema. Au rezolvat-o în cea mai mare parte, dar ieri au trebuit să facă şi un pas înapoi, din păcate", a spus şeful statului.
   
Traian Băsescu a mai spus că poate Parlamentul găseşte "o soluţie să corecteze incidentul de ieri, dacă a fost un incident şi nu un element de politică de protejare a vreunui prieten".
   
Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu nu a întrunit, miercuri, numărul de voturi pentru aprobare, rezultatul votului indicând 146 de opţiuni favorabile.
   
Potrivit procesului verbal prezentat în plen de secretarul Camerei Marcel Ciolacu, numărul deputaţilor prezenţi a fost de 292, 146 din voturile valabil exprimate fiind "pentru" şi 101 "împotrivă".
   
Ciolacu a precizat că, potrivit articolului 76 din Constituţie şi potrivit Regulamentului, hotărârea de încuviinţare se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi, iar acest număr de voturi nu a fost întrunit.
   
Anterior, plenul Camerei a aprobat, miercuri, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila, fiind înregistrate 171 de voturi în favoarea solicitării şi 111 "împotrivă".
   
Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România va fi publicat la începutul anului 2015, a declarat, pe 24 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva, precizând că raportul va fi lansat o dată pe an.

x close