Antena 3 CNN Actualitate Băsescu cere amânarea alegerii conducerii CSM: Nu puteţi călca în picioare Curtea Constituţională

Băsescu cere amânarea alegerii conducerii CSM: Nu puteţi călca în picioare Curtea Constituţională

Băsescu cere amânarea alegerii conducerii CSM: Nu puteţi călca în picioare Curtea Constituţională
Sursa foto: Foto: Intact Images
05 Ian 2011   •   12:48

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să amâne alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui insitituţiei până pe 20 ianuarie. Şeful statului susţine că ar trebui aşteptată mai întâi hotărârea Curţii Constituţionale, având în vedere că decizia privind validarea listei cu membrii aleşi ai Consiliului a fost contestată la Curtea Constituţională.

"În momentul de faţă, evaluarea exterioară, evaluarea celor care vor întocmi raportul pe ţară, e că vom avea un CSM lipsit de credibilitate, din cauza modului cum s-au făcut alegerile. (...) Sugestia mea este să amânaţi alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM până pe data de 20, după pronunţarea CCR", a declarat Traian Băsescu.

"Acest lucru ar avea ca efect o hotărâre care să valideze constituţionalitatea şi legalitatea noului CSM, ar avea ca efect consolidarea CSM, iar o eventuală hotărâre de invalidare a hotărârii Senatului va împinge la reluarea alegerilor", a explicat preşedintele.

Şeful statului a precizat că este conştient de faptul că s-ar forma un vid de 4-5 zile dacă s-ar amâna alegerile, întrucât, conform Codului Civil, noul CSM ar trebui să intre în funcţie pe 14 ianuarie.

"La fel cum eu nu pot promulga o lege până nu se pronunţă Curtea, nici dumneavoastră nu puteţi călca în picioare CCR. (...) Eu nu ştiu ce va hotărî Curtea, dar vă întreb în ce situaţie ar fi pus CSM să fie invalidată alegerea Senatului. (...) Dumneavoastră puteţi fi deasupra Curţii, nu contest acest lucru. Aţi mai demonstrat-o. Nu e o solicitare, e o sugestie. Exact pentru a preveni o eventuală situaţie mai dificilă. Dar faceţi cum vreţi", a mai spus Traian Băsescu.

Şedinţa de constituire a noului CSM a fost anunţată pentru vineri. Tot atunci ar urma să fie aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului. Curtea Constituţională urmează să judece, pe 19 ianuarie, contestaţia a 30 de senatori PDL privind validarea listei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aleşi de judecători şi procurori pentru un mandat de şase ani, începând cu 2011. Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri nou aleşi în viitorul CSM pe 22 decembrie 2010, decizia fiind luată cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".

Băsescu cere amânarea alegerii conducerii CSM


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close