Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Criza financiară a fost generată de corupţia ?băieţilor deştepţi? de la Harvard şi Oxford

Băsescu: Criza financiară a fost generată de corupţia ?băieţilor deştepţi? de la Harvard şi Oxford

Băsescu: Criza financiară a fost generată de corupţia ?băieţilor deştepţi? de la Harvard şi Oxford
23 Oct 2008   •   00:55

Criza financiară de la nivel mondial a fost generată de corupţie, iar instrumentele financiare europene precum Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional s-au dovedit ineficiente în a o preveni, a declarat miercuri, la Constanţa, preşedintele Traian Băsescu.
"O să mai spun un lucru, pe care îl spunem pe ocolite. Nu avem curaj să îl spunem deschis. O mare parte din această criză financiară este generată de corupţie. Au venit băieţi deştepţi cu studii la Harvard, Oxford şi au inventat cum să-ţi creşti acţiunile fără să ai bani, cum să dai credite fără să ai bani. Nivelul de expunere la care s-a ajuns prin aceste instrumente toxice de finanţare este de unul până la 30. Deci o bancă care are un milion dă credite de 30 de milioane?, a afirmat preşedintele.
Şeful statului a declarat că, deşi au existat mai mulţi factori, sistemul financiar s-a prăbuşit din cauza unor astfel de mecanisme toxice generate de mai mulţi factori, scrie ?Adevărul?.
"Unul este clar - modul de retribuire a conducătorilor de bănci, care şi-au putut încasa milioane şi milioane, dar şi prime, pentru că au acordat credite care nu aveau acoperire reală în banii pe care banca îi avea şi dobânzile s-au făcut venit la bănci", a declarat Băsescu.
Traian Băsescu a precizat că instituţiile financiare europene s-au dovedit ineficente în condiţiile în care criza financiară a afectat şi Europa. "Acest mecanism care a dus la prăbuşirea unui sistem întreg în SUA şi parţial în UE, s-a dovedit mai puternic decât instituţiile create să supravegheze finanţele lumii, FMI, BM, companiile de rating. Din acest motiv, la Consiliul European, toate aceste instituţii, repet toate, au fost puse sub semnul întrebării de a mai reprezenta, pe viitor, securitatea financiară a lumii globalizate?, susţine preşedintele.
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close