Antena 3 Actualitate Băsescu, despre alegeri prezidenţiale anticipate: Nu e o variantă pe care o exclud

Băsescu, despre alegeri prezidenţiale anticipate: Nu e o variantă pe care o exclud

de S.T.    |    23 Ian 2013   •   19:16
Băsescu, despre alegeri prezidenţiale anticipate: Nu e o variantă pe care o exclud
Sursa foto: Foto: Agerpres

Preşedintele Traian Băsescu declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu exclude varianta unor alegeri prezidenţiale anticipate în 2014, pentru a putea fi organizate în acelaşi timp cu cele pentru Parlamentul European.

"Pentru mine nu este o variantă pe care o exclud, dar dacă ea are câteva elemente. Primul, trebuie să fie sustenabilă politic, doi - v-am mai spus că preşedinţii nu au marea posibilitate şi onoare de a abdica, ei trebuie să îşi ducă mandatul aşa cum e şi atât cum este. Avem un precedent constituţional, anul trecut CCR a refuzat comasarea a două tipuri de alegeri. Mă îndoiesc că vreo Curte Constituţională din toată Europa, nu doar din România, privind la acest precedent ar accepta comasarea de alegeri pentru Parlamentul European cu prezidenţialele", a declarat Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele a afirmat că o variantă pentru alegeri prezidenţiale anticipate ar fi dacă atât şeful statului, cât şi Parlamentul şi-ar depune simultan demisia, după revizuirea Constituţiei.

"Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului, după ce revizuim Constituţia şi venim în exigenţele referendumului din noiembrie 2009 şi atunci ne punem toţi mandatele şi revenim la un sistem politic care mie mi s-a părut mai eficient", a spus Băsescu.

"Nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau Parlamentului fără voinţa lor. N-ar fi acceptat nicăieri într-o democraţie", a mai spus preşedintele.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close