Antena 3 CNN Actualitate Băsescu i-a adus un ultim omagiu lui Havel: Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est

Băsescu i-a adus un ultim omagiu lui Havel: Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est

Băsescu i-a adus un ultim omagiu lui Havel: Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est
Sursa foto: Foto: Mediafax
19 Dec 2011   •   14:36

Vaclav Havel nu are echivalent în Europa de Est, a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, după ce a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei, în memoria fostului lider.

"Încetarea din viaţă a lui Vaclav Havel este o pierdere pentru toţi şi un moment de reflecţie. Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a adăugat că politicienii care i-au urmat lui Havel au utilizat ideile acestuia.

"Cei care i-am urmat ca politicieni în regiune i-am utilizat adesea idei şi abordări pe care Havel le-a avut despre regimul comunist", a spus preşedintele.
   
Totodată, şeful statului a ţinut să remarce că moartea lui Vaclav Havel vine exact la cinci ani de la momentul în care a citit în Parlament raportul de condamnare a comunismului.
   
"Parcă a fost o coincidenţă, totuşi. Exact la cinci ani după ce în Parlament am citit raportul pentru condamnarea comunismului s-a produs încetarea din viaţă a lui Havel. Aş spune că acest raport reprezintă, dacă vreţi, o mică părticică din ce a făcut Havel pentru această parte a lumii şi numai, pentru Europa toată şi, implicit, pentru democratizarea planetei. Cel puţin noi, cei din Europa de Est, îi datorăm mult lui Vaclav Havel", a mai spus preşedintele.

Băsescu s-a arătat emoţionat la semnarea în cartea de condoleanţe însă a negat că ar fi lăcrimat şi a spus râzând: "Nu mai puneţi iar pe prima pagină că a lăcrimat preşedintele".

 

   
Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.

×
Subiecte în articol: presedinte
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close