Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: În România s-a ajuns la "exagerări incredibile" în controlul utilizării banilor UE

Băsescu: În România s-a ajuns la "exagerări incredibile" în controlul utilizării banilor UE

Băsescu: În România s-a ajuns la "exagerări incredibile" în controlul utilizării banilor UE
Sursa foto: traian basescu
28 Mai 2009   •   05:11

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la o întâlnire cu românii din Grecia, că în România, s-a ajuns la "exagerări incredibile" în ceea ce priveşte controlul utilizării fondurilor europene, motiv pentru care s-a reuşit cheltuirea a doar 300 de milioane de euro în ultimii trei ani.

În contextul în care un cetăţean român stabilit în Grecia i-a spus şefului statului că, în ţara de adopţie, controlul pentru utilizarea fondurilor europene este foarte riguros, fapt care duce la tergiversarea procesului de accesare şi folosire a banilor, Băsescu a remarcat că, din acest punct de vedere, în România s-a ajuns la exagerări. "În România este cel puţin la fel de adânc controlul fondurilor europene. S-a ajuns până la exagerări incredibile, motiv pentru care am reuşit, având la dispoziţie 5,9 miliarde cu tot cu bugetul pe anul acesta, să cheltuim doar vreo 300 de milioane de euro în 2007, 2008 şi 2009. Cred că în România s-a exagerat cu adâncimea controlului pe fondurile europene, ori din exces de zel, ori din teama birocraţilor de a nu avea probleme şi atunci mai bine întorc hârtia aia şi pe cant să vadă nu cumva o fi vreun semn pe cant? Preferă să nu dea avizul decât să aibă el probleme", a explicat şeful statului situaţia din România.

Răspunzând la întrebarea unui român care a dorit să ştie dacă firma sa mică din Grecia poate activa şi în România, şeful statului a explicat că, dacă o firmă stabilită în Grecia vrea să facă afaceri în România, se poate adresa oricărei bănci din România, iar băncile finanţează de la persoane fizice până la firme foarte mici. Totuşi, preşedintele a subliniat că, din discuţiile cu oamenii de afaceri greci, purtate la Camera de Comerţ din Atena în cursul aceleiaşi zile, s-a desprins concluzia că există o mare problemă cu faptul că băncile "au foarte mari reţineri să crediteze în momentul de faţă şi dacă o fac, o fac cu dobânzi foarte mari". "Deci nu este o problemă legată de cât de mică este firma, problema este că atât băncile care operează pe piaţa românească, cât şi băncile care operează pe piaţa Greciei, dau drumul foarte greu la credite şi dacă dau, o fac la dobânzi mult prea mari. Nu este o chestiune care să ţină de România sau de firmă foarte mică. Băncile finanţează şi acum planuri de afaceri foarte bune, dar marea problemă este că le finanţează neconvenabil, cu dobânzi mult prea mari", a explicat Băsescu,citat de Newsin.
Şeful statului a făcut şi o prezentare a situaţiei economice din România, vorbind despre împrumutul FMI, situaţia de pe primul trimestru, în care s-a înregistrat o creştere economică negativă de -6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi vorbit despre domeniile în care s-au înregistrat cele mai importante creşteri şi pierderi: construcţiile, respectiv producţia industrială.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: fonduri europene
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close