Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, la CNAS: A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici. Vom introduce standarde de cost

Băsescu, la CNAS: A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici. Vom introduce standarde de cost

Băsescu, la CNAS: A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici. Vom introduce standarde de cost
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Dec 2010   •   12:55

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, de la sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde participă la evenimentul de lansare a versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat, că ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate. Acesta a menţionat că sunt cazuri în care aceeaşi proteză costă 10 lei la un spital şi 100 de lei la un altul.

Şeful statului a apreciat că trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate, el referindu-se la spitalizare sau la procurarea de diverse elemente utilizate în ortopedie, chirurgia inimii şi alte specializări.

„Am constat costuri uriaşe la un spital din vestul ţării, faţă de unul din estul tarii”, a spus şeful statului, de la CNAS.

Mai mult decât atât, preşedintele a declarat că încă are neînţelegeri legat de faptul că unele programe naţionale utilizează cele mai scumpe medicamente, în condiţiile în care în Eurora nici măcar ţările bogate nu-şi permit aceasta.

"Nu mai putem funcţiona altfel. (...) A trecut vremea în care oricine îşi bagă mâna în banii publici cum vrea", a opinat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că, deşi unora li se va părea cinică această abordare, el spune că cinică este abordarea cu cel mai scump medicament, pentru că în acest fel accesul la acel medicament este limitat de situaţia financiară a fiecăruia.

"Încă am neînţelegeri legat de unele programe naţionale care utilizează cele mai scumpe medicamente în condiţiile în care, în Europa, nici măcar ţările bogate nu-şi permit acest lucru şi garantează tratamente cu medicamente nu de ultimă oră, ci cu medicamentul precedent, iar diferenţa o achită cel care doreşte ultimul medicament. Unora le poate părea cinică o astfel de abiorbare, iar eu spun că cinică este abordarea cu cel mai scump medicament", a mai spus şeful statului.
  
Băsescu le-a cerut preşedintelui CNAS şi subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat introducerea standardelor de cost, spunând că "a trecut vremea când fiecare putea să-şi bage mâinile cât vrea în banii publici".

 


×
Subiecte în articol: Traian Băsescu CNAS sănătate
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close