Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, la şedinţa CSAT: MAI trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor

Băsescu, la şedinţa CSAT: MAI trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor

Băsescu, la şedinţa CSAT: MAI trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor
Sursa foto: Foto: Intact Images
30 Sep 2010   •   17:42

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit, joi, la Palatul Cotroceni, într-o şedinţă în care au fost abordate mai multe teme de interes naţional, printre care aderarea României la Spaţiul Schengen. În comunicatul emis de Administraţia Prezidenţială la finalul şedinţei nu se precizează, însă, nimic cu privire la raportul  pe care Traian Băsescu l-a cerut Guvernului în legătură cu protestul poliţiştilor din 14 septembrie. La întrunire s-a aprobat, în schimb, Strategia Naţională de Ordine Publică, Traian Băsescu precizând că Ministerul Administraţiei şi Internelor "trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor".

Potrivit Preşedinţiei, în cadrul şedinţei s-a discutat despre viitorul mandat al delegaţiei României care va participa la Summit-ul NATO de la Lisabona, fiind aprobate liniile generale ale acestuia.

O altă temă pe agenda şedinţei CSAT a constat în pregătirile pentru aderarea României la Spaţiul Schengen conform calendarului stabilit.

"În cadrul şedinţei au fost trecute în revistă rezultatele evaluărilor realizate de către Comisia Europeană şi au fost stabilite priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Concluzia discuţiilor au fost că România şi-a respectat toate angajamentele la acest capitol", se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Politici de toleranţă zero în cazul încălcării legii

Tot în cadrul întrunirii de joi a fost discutată şi aprobată Strategia Naţională de Ordine Publică. Aceasta stabileşte ansamblul obiectivelor majore pe termen mediu în domeniul ordinii publice.

"A fost stabilită ca prioritate în domeniul ordinii publice pentru perioada 2010 ? 2013 intensificarea activităţii împotriva fenomenului infracţional, în special asupra criminalităţii organizate şi transfrontaliere şi terorismului", precizează Preşedinţia.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat la şedinţă că "Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor provocate de clanuri sau grupări din zona crimei organizate". În acest sens, şeful statului a accentuat "necesitatea unei politici de toleranţă zero în cazul încălcării legii, inclusiv în situaţiile în care se aduce atingere demnităţii şi integrităţii fizice a personalului M.A.I.".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI, că aşteaptă ca la şedinţa CSAT să îi fie prezentat un raport referitor la manifestaţia poliţiştilor din 24 septembrie. Şeful statului a precizat atunci că îşi va menţine decizia de a renunţa la serviciile Poliţiei până când i se va prezenta raportul respectiv.

Combaterea evaziunii şi strategia UE pentru Regiunea Dunării

Grupul de lucru interinstituţional, creat în luna iunie pentru combaterea evaziunii fiscale, a prezentat la şedinţa de joi o serie de rezultate obţinute de instituţii ale statului până în prezent. Printre acestea, instituirea de măsuri asiguratorii asupra unor bunuri, aplicarea de contravenţii, confiscarea de bunuri şi numerar şi instituirea de obligaţii fiscale suplimentare.

Un alt subiect dezbătut în şedinţa CSAT a fost Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Aceasta urmează să fie adoptată de Comisia Europeană în luna decembrie a acestui an şi agreată de Consiliul European în luna iunie a anului viitor.

"Obiectivul Strategiei este să angajeze statele riverane într-un proces de redimensionare a cooperării regionale, pentru susţinerea dezvoltării economico-sociale şi atingerea obiectivelor politicilor comunitare integrate, inclusiv cele stabilite de Strategia Uniunii Europene 2020", se precizează în comunicatul Preşedinţiei.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: CSAT sedinta Palatul Cotroceni
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close