Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Nu e de ajuns să disponibilizăm 74.000 de bugetari

Băsescu: Nu e de ajuns să disponibilizăm 74.000 de bugetari

Băsescu: Nu e de ajuns să disponibilizăm 74.000 de bugetari
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Aug 2010   •   22:14

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu este suficient ca numai 74.000 de angajaţi de la stat să fie disponibilizaţi în 2010. Pentru ca reforma să fie eficientă şi sistemul bugetar să devină ?flexibil? este nevoie de mai multe restructurări. Guvernul s-a angajat, în scrisoarea de intenţie la acordul stand-by cu FMI, să disponibilizeze încă 74.000 de bugetari până la sfârşitul lui 2010, şi cel puţin 15.000 în 2011.

?Acum sunt acte normative pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar. Vreau să vă spun public că nu este suficient. Până nu flexibilizăm aparatul de stat. Poate să spună FMI ce o vrea? a declarat preşedintele la televiziunea publică.

Ritmul lent în care au fost daţi afară bugetarii în 2009 şi 2010 este un motiv de nemulţumire pentru preşedinte, care spune că a reproşat Guvernului acest lucru. Un alt motiv de nemulţumire a fost graba cu care unii miniştri au "sărit" să anunţe creşteri salariale, după încheierea conferinţei de presă, în care FMI a transmis un mesaj pozitiv la adresa României.

"Nici nu se încheiaseră ecourile conferinţei de presă şi deja aveam anunţuri ale membrilor Guvernului cum vor mări salariile în 2011" a spus Traian Băsescu, după ce, miercuri, atât Ministrul de Finanţe, cel al Economiei, cât şi premierul Emil Boc, au anunţat că din 2011, salariile ar putea creşte cu 10%.

Cu toate acestea, potrivit lui Băsescu, PDL este singurul partid care şi-a asumat un program de austeritate.

Băsescu este de părere că guvernul trebuie să accelereze procesul de restructurare a aparatului de stat şi să pună accent pe selecţia pe criterii de calitate. Pentru angajaţii disponibilizaţi preşedintele a precizat că există programe de recalificare, în valoare de peste 3 miliarde de euro.

Cu astfel de critici la adresa executivului, preşedintele menţine termenul limită dat guvernului pentru realizarea reformelor. La 1 septembrie, Băsescu va face, împreună cu grupurile parlamentare, o analiză a preformanţelor miniştrilor, pentru a afla dacă aceştia mai au susţinere în parlament.

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: disponibilizari guvern Traian Băsescu
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close