Antena 3 CNN Actualitate Băsescu promite Republicii Moldova sprijin de la UE

Băsescu promite Republicii Moldova sprijin de la UE

Băsescu promite Republicii Moldova sprijin de la UE
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Mar 2014   •   15:23
Traian Băsescu i-a promis preşedintelui moldovean Nicolae Timofti că România va duce în dezbatere situatia Republicii Moldova la consiliul european de mâine. Băsescu afirmă că garantarea securităţii Moldovei depinde în mare măsură de susţinerea pentru integrarea rapidă în Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a declarat, la Iaşi, unde s-a întâlnit cu omologul său moldovean, că în urma discuţiilor avute cu acesta s-a despins concluzia că, dincolo de îngrijorare, trebuie luate şi măsuri care sa prevină "evenimente precum cele petrecute între Federaţia Rusă şi Ucraina şi la adresa altor state, în mod deosebit asupre Republicii Moldova".

 "Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE", a afirmat Traian Băsescu.
   
Preşedintele a spus că, în calitatea sa de reprezentant al unui stat care se află în Uniunea Europeană, înţelege foarte bine neajunsul faptului că Republica Moldova a fost invitată să semneze acordul de asociere şi acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp în care ar putea deveni membră a Uniunii Europene.

"I-am promis domnului preşedinte Timofti că voi susţine ca, în cel mai scurt timp, Republica Moldova să primească un astfel de orizont, o perspectivă europeană garantată", a spus preşedintele Traian Băsescu, potrivit
Mediafax.

Şeful statului a afirmat că aceasta a fost şi slăbiciunea Ucrainei, faptul că i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă privind aderarea la UE, în raport cu oferta făcută de Moscova, care invită imediat la intrare în Uniunea Euroasiatică.

Preşedintele Traian Băsescu a mai arătat că, poate acum, după evenimentele petrecute în regiune, "devenim mai pragmatici puţin, noi, cei care suntem în Uniunea Europeană".






×
Subiecte în articol: Republica Moldova Nicolae Timofti
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close