Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco

Băsescu: România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco

Băsescu: România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.T.    |    27 Aug 2013   •   18:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România e îndreptăţită să primească din partea UE compensaţii pentru abandonarea proiectului Nabucco prin alocarea de resurse pentru modernizarea căilor ferate, a drumurilor naţionale pe proiectele de infrastructură regională gestionate de Comisia Europeană.

„Deocamdată, România se consideră îndreptăţită să fie compensată pentru abandonarea proiectului Nabucco. Ţineţi cont că România, în susţinerea ei pentru proiectul european, nu s-a aşezat între South Stream şi Nabucco, a spus pur şi simplu Nabucco", a afirmat Băsescu, citat de Mediafax.

Preşedintele a adăugat că acest proiect a fost asumat de ţara noastră pentru că răspundea obiectivului UE de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

El a apreciat că South Stream „nu este decât o consolidare a hegemoniei Gazprom", menţionând că nu îl deranjează să se facă acest gazoduct, însă el nu răspunde obiectivului european.

În cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, Băsescu le-a cerut ambasadorilor români în capitalele UE să explice şi să susţină această compensare pentru România, deoarece a fost singurul stat care nu a oscilat între opţiunile pentru Nabucco şi South Stream, cum au făcut statele vecine.

Preşedintele s-a referit la programul "Connecting Europe" gestionat de Comisia Europeană prin care se alocă fonduri pentru proiecte de modernizare a căilor ferate, a drumurilor naţionale şi infrastructurii pentru conexiunea Internet.

De asemenea, Traian Băsescu a arătat că toate declaraţiile oficiale din prezent spun că Nabucco nu a fost abandonat şi că o ramură a gazoductului TAP va trece pe traseul Nabucco,  însă el nu crede că acest lucru se va întâmpla mai devreme de 10 ani.

×
Subiecte în articol: Proiectul Nabucco
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close