Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: România îi invită pe experţii AIEA să evalueze securitatea reactoarelor de la Cernavodă

Băsescu: România îi invită pe experţii AIEA să evalueze securitatea reactoarelor de la Cernavodă

Băsescu: România îi invită pe experţii AIEA să evalueze securitatea reactoarelor de la Cernavodă
Sursa foto: Foto: INTACT Images
27 Mar 2012   •   16:45

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, la Seul, disponibilitatea României de a-i invita pe experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să evalueze, din punct de vedere al standardelor de securitate, cele două reactoare de la Cernavodă, informează Mediafax.
   
"România a anunţat disponibilitatea de a invita experţii Agenţiei Internaţionale pentru Enegie Atomică să evalueze cele două reactoare de la Cernavodă, pentru a garanta securitatea şi siguranţa în care funcţionează aceste două reactoare; asta, cu atât mai mult cu cât, chiar în această conferinţă, am arătat intenţia noastră de a construi alte două reactoare nucleare", a spus preşedintele Băsescu, în declaraţia de presă de la finalul Summit-ului pentru Siguranţa Nucleară desfăşurat, luni şi marţi, în Coreea de Sud.
   
Băsescu a arătat că un alt angajament asumat de România la Seul este legat de acordarea de asistenţă, inclusiv în privinţa condiţiilor tehnice ale repatrierii uraniului îmbogăţit în ţările de provenienţă, dar şi a siguranţei surselor radioactive.
   
Preşedintele a precizat că s-a angajat în lucrările Summit-ului ca România să contribuie cu 30.000 de euro la completarea fondurilor AIEA, în scopul creării resurselor financiare necesare desfăşurării proceselor de instruire a personalului care operează instalaţii nucleare în alte state, inclusiv în România.
   
Totodată, şeful statului a relatat că în cadrul reuniunii a transmis mesajul că România şi-a asumat tot setul de legislaţie internaţională în materie, fie că sunt reglementări ale AIEA, fie că sunt reglementări gestionate de Organizaţia Naţiunilor Unite, ca urmare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate. El a prezentat la Summit şi programul României care are ca obiectiv aplicarea până în 2014 a unor măsuri de  securizare a materialelor nucleare vulnerabile.
   
Preşedintele Băsescu a participat în perioada 26 - 27 martie, la Seul (Republica Coreea), la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară, la invitaţia omologului sud - coreean, preşedintele Lee Myung-bak.
 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close