Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: România vrea tratament egal cu statele euro

Băsescu: România vrea tratament egal cu statele euro

Băsescu: România vrea tratament egal cu statele euro
Sursa foto: traian basescu
22 Ian 2010   •   00:34

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va cere oficialilor europeni o relaxare a criteriilor de la Maastricht, România dorind un tratament egal cu ţările din zona euro pentru accesarea mai uşoară a fondurilor UE.
"Obiectivul meu este să am o discuţie şi cu Comisia Europeană şi în următorul Consiliu, în care să vedem în ce măsură este posibil să relaxăm, într-un fel sau altul, aplicarea criteriilor de la Maastricht în această perioadă dificilă. Nu vreau să jignesc pe nimeni, nu vreau să arăt către alţii, dar sunt multe state în zona euro care în momentul de faţă nu mai îndeplinesc criteriile de la Maastricht ", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că România "ar vrea şi ea un tratament egal cu statele din zona euro" atunci când se discută despre îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, pentru că "o relaxare" a acestor criterii ar facilita utilizarea fondurilor europene de către ţara noastră.

"Avem constrângeri bugetare extrem de mari, generate de criteriile de la Maastricht, dar şi de cheltuielile foarte mari pe care le avem cu statul, dar şi cu asistenţa socială. Avem constrângeri foarte mari din punct de vedere al încadrării în criteriile de la Maastricht pentru a ne atinge obiectivul de a intra în zona euro în 2014-2015. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinim din punct de vedere buget ne blochează practic accesul la mare parte din sursele de finanţare europene şi îl blochează pentru simplul motiv că România însăşi trebuie să aibă propriile ei contribuţii pentru a atrage finanţarea europeană sau pentru a utiliza banii Băncii Europene de Investiţii", a explicat preşedintele Băsescu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close