Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Sunt la fel de nemulţumit ca şi în 2008 de tratatul bilateral cu Ucraina

Băsescu: Sunt la fel de nemulţumit ca şi în 2008 de tratatul bilateral cu Ucraina

Băsescu: Sunt la fel de nemulţumit ca şi în 2008 de tratatul bilateral cu Ucraina
Sursa foto: Foto: Mediafax
03 Mai 2012   •   17:26

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este la fel de nemulţumit, ca şi în 2008, de tratatul bilateral cu Ucraina, informează Mediafax. Şeful statului a adăugat că România cere respectarea drepturilor cetăţenilor statului vecin care se revendică a fi etnici români.
   
"Sunt la fel de nemulţumit. Şi vizam alte lucruri decât minorităţile când spuneam că sunt nemulţumit. (...) Dar nu vreau să deschidem un contencios pentru că subiectul nu este relaţia noastră cu Ucraina", a spus Băsescu în interviul acordat postului public de radio în comun cu omologul moldovean, Nicolae Timofti.
   
Băsescu a arătat că, în cazul etnicilor români atât din Ucraina, cât şi din Serbia, România este consecventă şi va solicita în continuare respectarea drepturilor acestora.
   
"Noi avem, legat de românii care se declară a fi moldoveni din Ucraina, aceeaşi abordare pe care o avem faţă de vlahii din Valea Timocului, suntem consecvenţi. (...) Noi cerem să aibă respectate drepturile de minoritari acei minoritari care se revendică ei înşişi a fi români. Noi nu o să mergem niciodată, nici cu vorba, nici cu presiuni ca cetăţeni din Ucraina sau din Serbia, care nu se recunosc a fi minoritari români, să impunem statului ucrainean, într-un moment sau în altul, sau Serbiei într-un moment sau în altul: Nu, recunoaşteţi-i ca fiind etnici români! Dacă vlahii din Valea Timocului o parte se revendică a fi români şi o parte se revendică a fi vlahi sârbi pur şi simplu, nu o să mergem să-l obligăm", a spus Băsescu.
   
El a subliniat că România nu "forţează lucrurile" în această privinţă nici în relaţia cu Ucraina, nici cu Serbia.
   
"Deci, nu forţăm lucrurile nici în Ucraina, nici în Serbia, dar, pentru cei care se revendică a fi etnici români, cerem dreptul de a învăţa în limba română, cerem dreptul de a avea biserică cu serviciul religios în limba română, cerem dreptul, asigurat de stat, de a avea acces la presă, la justiţie, în limba maternă şi aşa mai departe", a mai spus el.


×
Subiecte în articol: presedintele Romaniei tratat
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close