Băsescu: Taxele consulare pentru cetăţenii R.Moldova trebuie reduse, nu aşa se îmbogăţeşte România

de S.T.    |    03 Aug 2013   •   14:27
Băsescu: Taxele consulare pentru cetăţenii R.Moldova trebuie reduse, nu aşa se îmbogăţeşte România Foto: Agerpres

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că trebuie reduse taxele consulare pentru cetăţenii Republicii Moldova şi că este "mult prea mult" să se ceară acestora dovada că deţin 500 de euro pentru a primi viza de intrare în România.
   
"Să ceri unui cetăţean din Republica Moldova să arate 500 de euro pentru a primi viză este mult prea mult. Şi va trebui să găsim o soluţie. Reducerea taxelor pentru că nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetăţenii Republicii Moldova se îmbogăţeşte România. Este foarte adevărat, că mai este un palier, nu poţi să aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui găsită o formulă universal valabilă, nu numai pentru Republica Moldova", a declarat Băsescu sâmbătă la Sulina, informează Mediafax.
   
Băsescu a spus în context şi că "încă avem taxe de viză foarte ridicate", deşi vizele pentru cetăţenii din Republica Moldova sunt acordate gratuit în acest moment de către autorităţile române.
   
MAE român informa pe 4 iulie că solicitarea dovezii deţinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistenţei de către cetăţenii R.Moldova care cer viză de intrare în România este prevăzută de regulamentele UE, neputând fi eliminată.
   
Precizarea MAE venea după ce un grup de 30 de parlamentari PDL şi FC i-au adresat o scrisoare ministrului Titus Corlăţean, solicitând eliminarea acestei prevederi în acordarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, precum şi reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobândire a cetăţeniei române de către aceştia.
   

   

x close