Antena 3 CNN Actualitate Băsescu ţine cu dinţii de articolul care cenzurează presa

Băsescu ţine cu dinţii de articolul care cenzurează presa

Băsescu ţine cu dinţii de articolul care cenzurează presa
09 Oct 2014   •   19:02

Traian Băsescu a reamintit, în discursul susţinut joi, că doreşte reintroducerea cenzurii în Codul Penal. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că atacă la CC legea de aborgare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, susţinând că sunt cazuri de "campanii furibunde" împotriva magistraţilor, declaraţii ticăloase ale unora din dubă”.

"Din păcate, Parlamentul şi-a menţinut poziţia, pentru că eu am trimis o dată la Parlament legea, propunând să nu se aborge acest articol. Parlamentul, Guvernul de asemenea a încuviinţat abrogarea acestui articol, atac legea aşa cum ea a fost votată de Parlament cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Constituţională. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim cu ochii noştri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva procurorilor, judecătorilor, declaraţiile ticăloase ale unora de prin dubă: "I-am dat bani şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi". De aceea, cel puţin în acest stadiu, menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei este necesară", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că speră ca la CC să aibă câştig de cauză, arătând că Guvernul susţine abrogarea articolului 276 "în numele unei iluzorii libertăţi de exprimare".
   
"Atac propunerea legislativă de aborgare la CC în speranţa că acolo voi avea câştig de cauză dacă nu am avut în relaţia cu Guvernul care susţine abrogarea articolului în numele unei iluzorii libertăţi de exprimare. Libertatea de exprimare are limitele ei până când afectează dreptul tău la imagine, dreptul tău la o viaţă decentă şi nesupusă oprobiului public doar pentru că cineva are interes să murdărească imaginea unui magistrat", a spus Băsescu.

Adrian Ursu a comentat declaraţiile preşedintelui Băsescu:

Cred că ce am văzut astăzi este forma cea mai hâdă a gândirii contorsionate a lui Băsescu Traian, care sare de la discursul despre libertatea justiţiei la siluirea justiţiei în direct. Astăzi s-a produs un viol în direct. Deci a pus justiţia pe masă, cum o îndemna la un moment dat pe o doamnă, a pus-o pe masa sa şi a realizat operaţiunea numită viol. (…) După care a venit şi a spus „trebuie să fie arestaţi toţi cei care vorbesc, comentează, se referă la justiţie", în timp ce el vorbea, comenta şi se referea la justiţie”, a precizat Adrian Ursu, invitat în emisiunea 100 de Minute de la Antena 3.

Legea de aborgare a articolului 276 din Codul Penal a fost adoptată de Parlament, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexamniarea ei pe motiv că ar afecta independenţa justiţiei.

Textul de lege a cărui abrogare a fost votată de Parlament prevede că „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”.

Reprezentant OSCE: Totul poate fi criticat, nimic nu e sacru într-o democraţie

În acest context, Alessandra Stoicescu a prezentat în emisiunea 100 de Minute declaraţia făcută de consilierul OSCE în chestiuni de libertate a presei, Joan Barata Mir.

Aceasta este declaraţia reprezentantului OSCE:

"În principiu, simplul fapt al trecerii în revistă, analizarii, criticării a ceea ce spune un judecător, (n.r jurnalistul) ar trebui protejat de libertate, de clauza libertăţii de exprimare. Totul poate fi criticat, totul poate fi spus, nimic nu e sacru într-o societate democratică".

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close