Antena 3 CNN Actualitate Băsescu va sesiza Parchetul General în cazul afirmaţiilor lui Claudiu Săftoiu

Băsescu va sesiza Parchetul General în cazul afirmaţiilor lui Claudiu Săftoiu

Băsescu va sesiza Parchetul General în cazul afirmaţiilor lui Claudiu Săftoiu
21 Ian 2009   •   16:12

Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale a declarat miercuri că Traian Băsescu îl va acţiona în judecată pe Claudiu Săftoiu, pentru afirmaţiile potrivit cărora Traian Băsescu cunoştea conţinutul unor convorbiri dintre Mircea Geoană şi Ion Iliescu.
"Afirmaţiile sunt iresponsabile şi neadevăate iar preşedintele va urma calea legală. Traian Băsescu nu a solicitat foştilor sau actualilor directori SIE şi nici nu a primit informări despre activitatea privată sau politică a unor politicieni români." a spus Valeriu Turcan.
"Preşedintele consideră că în cazul unor afirmaţii de asemenea gravitate ar fi normală autosesizarea Parchetului General, dacă nu va sesiza domnia sa Parchetul General." a adăugat el.
"Eu am aflat despre intervenţii politice care se bazează pe informaţii şi interceptări ilegale. Acum un an am aflat am aflat de la preşedintele României că ştia ce vorbesc Ion Iliescu şi Mircea Geoană", a declarat marţi seară la un post de televiziune, Claudiu Săftoiu, fostul director S.I.E.
Fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, a revenit asupra declaraţiilor sale la doar o oră după ce a spus, marţi seară, la un post de televiziune, că preşedintele Traian Băsescu ştia conţinutul discuţiilor între liderii PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu.
"Este vorba de declaraţiile pe care Băsescu le dădea în presă, nu că-mi spunea mie. Am aflat din surse publice că preşedintele ştia că anumiţi politicieni vorbeau la telefon despre politică, asta nu înseamnă că mi-a spus personal", a explicat Claudiu Săftoiu.
?Nu am vorbit niciodată despre informaţiile pe care le deţineam ca şef al SIE. M-am referit strict la informaţii publice. Era o viteză în redacţie, aşteptam să vorbim despre subiectul învestirii lui Obama, am vorbit 20 de secunde şi apoi am revenit cu o menţiune, şi anume că este vorba despre informaţii publice.? a declarat Claudiu Săftoiu, invitat miercuri la Ordinea Zilei, la Antena 3.
Conducerea Serviciului Român de Informaţii a emis miercuri un comunicat potrivit căruia SRI nu a fost solicitat şi nu a pus la dispoziţia şefului statului informaţii cu privire la interceptarea unor convorbiri între Geoană şi Iliescu. "Referitor la alegaţiile domnului Claudiu Săftoiu, privind presupuse interceptări ilegale, precizăm că, în nici o situaţie, SRI nu a fost solicitat şi nici nu a pus la dispoziţia beneficiarilor legali, inclusiv a preşedintelui României, date şi informaţii privind discuţii cu caracter politic între cei doi lideri politici menţionaţi de domnia sa, sau între orice alte persoane." se arată în comunicat.
Citiţi comunicatul Serviciului Român de Informaţii (pdf)
În acelaşi timp, un comunicat al Ministerului Public emis miercuri seară arată că Parchetul General nu se va sesiza în acest caz deoarece declaraţiile lui Săftoiu nu constituie faptă penală. "Având în vedere solicitările publice potrivit cărora Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să se sesizeze din oficiu în legătură cu declaraţiile domnului Claudiu Săftoiu, formulate la data de 20 ianuarie 2009 în cadrul unei dezbateri găzduite de postul de televiziune Realitatea TV", Biroul de presă al Ministerului Public a comunicat faptul că "Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu se sesizează din oficiu întrucât din afirmaţiile lui Claudiu Săftoiu, exprimate prin două declaraţii publice referitoare la acelaşi subiect, nu rezultă elementele unei fapte penale determinate, condiţie obligatorie prevăzută de Codul de procedură penală". se arată în comunicat.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: claudiu saftoiu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close