Antena 3 CNN Actualitate Imagini din Baza Deveselu, despre care propaganda lui Vladimir Putin spune că amenință Rusia. Este aproape imposibil de penetrat pe cale terestră

Imagini din Baza Deveselu, despre care propaganda lui Vladimir Putin spune că amenință Rusia. Este aproape imposibil de penetrat pe cale terestră

E vastă, modernă, bine păzită și pomenită frecvent de Vladimir Putin în retorica sa în care reclamă garanții de securitate din partea Occidentului.

Imagini din Baza Deveselu, despre care propaganda lui Vladimir Putin spune că amenință Rusia. Este aproape imposibil de penetrat pe cale terestră
Sursa foto: Blog Radu Tudor
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Feb 2022   •   12:58

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor publică pe blogul său un reportaj realizat în interiorul Bazei Militare 99 Deveselu, unde se află celebrul scut anti-rachetă instalat de SUA.

"Baza Militară 99 Deveselu, unde este găzduit sistemul anti-balistic Aegis Ashore, reprezintă unicul scut antirachetă cu care, momentan, NATO poate apăra continentul european.

Radu Tudor: "Rușii au filmat tot la inaugurare. Putin știe că sistemul este pur defensiv"

În 2016, la inaugurarea bazei, au fost invitate și televiziuni de stat din Rusia.

Eram acolo. Au filmat totul în interiorul bazei și 'în dungă', cum zice românul.

Putin știe foarte bine ca Scutul de la Deveselu nu este conceput tehnic pentru atac. Este 100% un sistem defensiv.

Dar retorica fake face parte, de mult timp, din arsenalul Moscovei. De peste 100 de ani. Asta au făcut și Lenin, Stalin, Hrusciov, Brejnev și toți ceilalți lideri sovietici.

Propagandă sovietică mincinoasă pentru prostirea poporului rus si amenințarea Occidentului", conchide Radu Tudor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Comandantul Bazei 99 Deveselu: "Sistemul de aici nu a mai fost instalat nicăieri în lume"

"Avem, din 2012, un sistem ultra-modern de apărare anti-balistică. Nu mai este instalat nicăieri în lume. Este un sistem care, în mod uzual, se instalează pe nave și a fost instalat pentru prima dată pe uscat, în România", precizează comandorul Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei 99 Deveselu.

Baza de la Deveselu se întinde pe mai mult de 100 de hectare. A fost construită în perioada comunistă, între anii 1948 și 1953.

Până în anul 2005, a funcționat ca bază de aviație.

Vechiul hangar de aviație al bazei a fost pus în conservare, ilustrând viața de altă dată a acestui loc. În interior poate fi văzut inclusiv un vechi vehicul militar ARO.

Însă, dincolo de istoria recentă, baza este echipată ultra-modern iar sistemele sale de securitate o fac aproape imposibil de penetrat pe cale terestră. Peste tot sunt amplasați senzori de prezență iar camerele video nu lasă niciun sector nesupravegheat.

Pentru intervenții rapide, personalul dispune de ATV-uri și snowmobile.

Însă și confortul soldaților este important, aceștia având la dispoziție spații de relaxare, în care pot juca biliard, sau săli de forță.

Plasată într-o zonă expusă la incendiile de vegetație, baza este pregătită să facă față unor astfel de incidente, focul fiind considerat un adevărat "terorist", potrivit spuselor comandorului Brătulescu.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close