Antena 3 CNN Actualitate Bechtel, către Compania de Autostrăzi: Vrem bani oricând, oricât, pentru orice!

Bechtel, către Compania de Autostrăzi: Vrem bani oricând, oricât, pentru orice!

Bechtel, către Compania de Autostrăzi: Vrem bani oricând, oricât, pentru orice!
08 Oct 2008   •   09:22

Bechtel cere subordonarea statului român pentru a finaliza Autostrada Transilvania. În urma unei discuţii, care ar fi fost purtată cu reprezentanţi ai statului, Bechtel a anunţat oficial Compania de Autostrăzi că trebuie să primească bani oricând, oricât şi pentru orice, conform ziarului Adevărul. Documentul intrat în posesia jurnaliştilor de la Adevarul arată că americanii fac presiuni pentru ca toate facturile emise de Bechtel să fie decontate, deşi o parte dintre lucrările facturate nu au primit aviz din partea Inspecţiei în Construcţii.
Motivele par să fie calitatea jalnică a lucrărilor, materialele fără certificate de provenienţă şi imposibilitatea verificării executării unor lucrări la standarde acceptate. Pentru a elimina o parte din probleme, americanii au pus o nouă condiţie: consultanţii şi inspectorii să nu mai verifice calitatea lucrărilor, ci doar cantitatea.
De asemenea, în document se arată că statul român renunţă la pretenţiile legate de dobânzi şi la penalităţile cu privire la avansul pe 2006. Pretenţiile Bechtel ating şi sfera personalului, o altă problemă cu care s-au confruntat cele două părţi.
Bechtel şi Enka au primit amenzi pentru că au adus muncitori turci la negru şi pentru că nu au respectat prevederile din Codul Muncii, privind zilele de odihnă şi orele de lucru. De asemenea, americanii au fost acuzaţi că îi concediază pe români în mod discriminatoriu, pentru a-i înlocui cu muncitori străini, mai ieftini.
O altă parte a documentului prezintă obligaţia americanilor de a construi drumuri tehnologice, pe care să transporte materialele la şantiere. Astfel de drumuri există, dar sunt impracticabile drept pentru care şoferii camioanelor preferă să folosească drumurile judeţene şi naţionale.
În aceste condiţii, compania americană vrea ca statul să permită folosirea celor şapte kilometri de autostradă ca drum tehnologic pentru transportul de materiale şi maşini unelte, ceea ce ar duce la degradarea rapidă a autostrăzii.
Sursă foto: www.forestry.ubc.ca
Antena3

×
Subiecte în articol: Autostrada Transilvania Bechtel
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close