Antena 3 CNN Actualitate Becurile clasice se "sting" din septembrie: Află care sunt avantajele celor economice

Becurile clasice se "sting" din septembrie: Află care sunt avantajele celor economice

Becurile clasice se "sting" din septembrie: Află care sunt avantajele celor economice
28 Aug 2009   •   09:07


Becul lui Edison iese la pensie. În locul lui se vor vinde doar becuri economice. Decizia e luată de Uniunea Europeană pentru a economisi energie şi bani.

Din septembrie, de pe rafturi vor dispărea primele becuri. Cele de 100 de waţi. În locul lor se vor mai găsi doar lămpile fluorescente sau becuri cu halogen.

Opiniile sunt împărţite. Pe de-o parte e vorba de calitatea luminii pe care o dau. Sunt specialişti care spun că la becul lui Edison, lumina e mai placută şi mai sănătoasă. Alţi medici spun că nu e nici o diferenţă. Oricum ar fi, decizia Comisiei Europene e clară. De la anul vor dispărea şi becurile incandescente de 75 de waţi, iar din 2012, pe piaţă vor fi numai becuri economice.

Cea mai mare nemulţumire e legată de preţul acestor becuri. Sunt mai scumpe. Dar, specialiştii spun că datorită economiei de energie, investiţia se amortizează în 6 luni.

Vrând-nevrând vom renunţa la becurile clasice. Magazinele deja se pregătesc de schimbare. Un bec normal foloseşte doar cinci la sută din energie pentru iluminat. Restul e căldură.

Becurile economice au un randament mult mai bun, iar diferenţa se simte şi la factură. Într-un apartament cu frigider, televizor, maşină de spălat şi... mai multe becuri, factura scade cu 15-20 de lei pe lună.

Treptat, în câţiva ani, becurile clasice vor dispărea definitiv. E drept, cele care le înlocuiesc au şi dezavantaje - preţul, conţin mercur şi trebuie reciclate cu atenţie, iar câteva secunde de la aprindere nu luminează la intensitate maximă.

În acest moment, iluminatul reprezintă 19 la sută din consumul de energie la nivel mondial, procent care va scădea cu siguranţă când se vor folosi doar becuri economice.

Observator


×
Subiecte în articol: BEC economic
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close