Antena 3 CNN Actualitate Belgia suspendă vaccinarea cu serul Johnson&Johnson pentru persoanele sub 41 de ani, după decesul unei femei de 37 de ani

Belgia suspendă vaccinarea cu serul Johnson&Johnson pentru persoanele sub 41 de ani, după decesul unei femei de 37 de ani

Belgia va opri administrarea serului produs de Johnson & Johnson persoanelor cu vârsta sub 41 de ani, după decesul unei femei de 37 de ani.

Belgia suspendă vaccinarea cu serul Johnson&Johnson pentru persoanele sub 41 de ani, după decesul unei femei de 37 de ani
Sursa foto: Getty Images
de Adelina Miron    |    27 Mai 2021   •   08:56

Săptămâna trecută, Agenția Federală pentru Medicamente și Produse de Sănătate (FAMHP) a fost notificată despre un pacient vaccinat internat în spital cu tromboză severă și trombocite reduse. Pe 21 mai, pacientul a murit.

Femeia a fost vaccinată prin intermediul angajatorului său (străin), ci nu ca parte a campaniei belgiene, potrivit grupului de lucru pentru vaccinare.

Cu toate acestea, în urma decesului, diferiții miniștri ai sănătății din Belgia au decis să oprească administrarea vaccinului Johnson & Johnson persoanelor sub 41 de ani și au solicitat imediat un aviz suplimentar de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

"Persoanelor care sunt deja programate pentru acest vaccin și care sunt mai tinere li se va oferi un alt vaccin", a scris pe Twitter ministrul Asistenței Sociale, Wouter Beke, după ce a fost anunțată decizia.

Incidentul ar putea avea un impact major asupra calendarului campaniei de vaccinare din Belgia, întrucât toate persoanele până în 40 de ani pot fi vaccinate acum doar cu două doze, ceea ce ar putea cauza întârzieri.

Serul, care se administrează o singură dată, va continua să fie utilizat pentru vaccinarea la domiciliu a persoanelor în vârstă și a celor aflate în situații precare, cum ar fi persoanele fără adăpost, care reprezintă o prioritate în campanie, transmite The Brussels Times.

Marți, Beke a declarat în parlament că obiectivul de a oferi fiecărui adult prima doză până la 11 iulie ar putea fi ratat.

„Dacă nu ne putem baza pe aceste vaccinuri, vom realiza o acoperire de vaccinare de doar 85% până la 11 iulie”, a spus el.

La 20 aprilie, comitetul de siguranță al EMA a anunțat că s-a găsit o „posibilă legătură” între cheagurile de sânge  și vaccinul Johnson & Johnson.

Deși a afirmat că cheagurile de sânge ar trebui să fie listate ca „efecte secundare foarte rare” ale vaccinului, Agenția a confirmat că raportul beneficiu-risc a rămas pozitiv și nu a recomandat o limită de vârstă.

Acum, miniștrii sănătății din Belgia au cerut EMA să efectueze o nouă analiză beneficiu-risc pentru vaccin, în funcție de vârstă.

×
Subiecte în articol: vaccinare Johnson & Johnson Belgia
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close