Antena 3 CNN Actualitate Berceanu: Companiile feroviare nu vor face disponibilizări dacă vor creşte veniturile

Berceanu: Companiile feroviare nu vor face disponibilizări dacă vor creşte veniturile

Berceanu: Companiile feroviare nu vor face disponibilizări dacă vor creşte veniturile
13 Aug 2010   •   23:12

Companiile feroviare nu vor face disponibilizări şi nici nu vor reduce salariile angajaţilor, dacă vor avea venituri mai mari, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, citat de Mediafax.

"Dacă vom creşte veniturile la CFR nu vom facem disponibilizări. Veniturile vor creşte dacă toţi călătorii vor cumpăra bilet de la casa de bilete nu de la naş, dacă nu se va mai fura motorină de la locomotivele diesel sau dacă liderii de sindicat nu vor mai avea maşini, telefoane şi sedii luxoase", a afirmat Berceanu în localitatea Broşteni din Vrancea, unde a participat la inaugurarea unor poduri distruse în 2005 de inundaţii.

El a menţionat că veniturile CFR au fost anul trecut mai mici cu 50% faţă de 2008.

Berceanu susţine că o serie de cheltuieli s-ar putea reduce şi de la ceferiştii pensionari şi rudele acestora care beneficiază de transport gratuit pe calea ferată.

El a adăugat că după ce strategia CFR va fi finalizată va chema liderii de sindicat la negocieri.
"Trebuie să fim parteneri sociali şi la bine şi la rău", a spus Berceanu.

El apreciază că disponibilizările de la CFR pot fi evitate şi prin majorarea TVA. "Faceţi o cerere să  mărim TVA de la 25% la 27% dacă vreţi să nu tăiem salariile ceferiştilor pentru că altfel acum plătim salariile lor din buzunarul românilor", a afirmat ministrul.

Ministerul Transporturilor a anunţat joi că societăţile feroviare de stat vor finaliza în perioada 16-20 august un program de propuneri pentru eficientizarea activităţii, prin scăderea cheltuielilor, care vor fi prezentate ministrului Transporturilor şi ulterior negociate cu sindicatele.

Directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, a declarat, miercuri că toţi cei aproximativ 15.000 de angajaţi ai companiei vor intra în şomaj tehnic începând de luni, prin rotaţie, până la sfârşitul anului, astfel că fiecare salariat nu va veni la muncă timp de două luni.

Potrivit unor surse din sectorul feroviar, Ministerul Transporturilor pregăteşte un proiect care vizează disponibilizarea a 12.800 de angajaţi din sectorul feroviar până la sfârşitul lunii septembrie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close