Biserica "se clatină". A scăzut încrederea românilor în Casa Domnului

de M.Z.    |    13 Aug 2013   •   15:22
Biserica "se clatină". A scăzut încrederea românilor în Casa Domnului Foto: Intact Images
Românii au cea mai mare încredere în Primărie, Armată, Biserică şi ONU, la polul opus situându-se partidele politice, ANSVSA, patronate şi FMI, arată un sondaj INSCOP realizat în luna iulie, informează Agerpres. Totodată, sondajul arată că biserica înregistrează un minim al nivelului de încredere comparativ cu perioada precedentă.
 
Instituţia politică în care românii au cea mai mare încredere este Primăria, 37,9% dintre respondenţi răspunzând în acest sens, faţă de 41,3% la sfârşitul lunii mai, urmată de Curtea Constituţională a României cu 35,7% faţă de 32,7% la sfârşitul lunii mai şi Guvern cu 35,6% faţă de 37,3% în măsurătoarea precedentă. 
 
Parlamentul este cotat, în sondajul INSCOP, cu 25,8% încredere multă şi foarte multă în iulie, faţă de 29,1% încredere la finalul lunii mai. 
 
Preşedinţia era cotată în luna mai cu 25,6% încredere, înregistrând în iulie 25,1%. Partidele politice continuă să ocupe ultimul loc în topul încrederii în instituţiile politice cu 14,7%, faţă de 16,8% în sondajul realizat la finalul lunii mai. 
 
Analiza evoluţiei încrederii în instituţiile politice în ultimele luni indică faptul că pierderile cele mai mari de încredere - măsurătoarea din luna martie, comparativ cu măsurătoarea din iulie - au înregistrat în ordine, Parlamentul (cu o pierdere de 5,3 procente), Primăria (cu o pierdere de 5,2%), Guvernul (cu o pierdere de 4,5%), partidele politice (cu o pierdere de 3,8%) şi Preşedinţia, cu pierderea cea mai mică, de 2,5%. 
 
Topul încrederii în ceea ce priveşte instituţiile executive este condus de Armată cu 64,6% încredere multă şi foarte multă (faţă de 66,9% la măsurătoarea precedentă efectuată la sfârşitul lunii mai), urmată de Banca Naţională a României cu 50% (faţă de 51,9% în mai), Serviciul Român de Informaţii cu 48% (faţă de 47,3% la măsurătoarea precedentă) şi Serviciul de Informaţii Externe (47,6%, faţă de 44% luna trecută). 
 
În clasamentul încrederii în instituţiile cu rol executiv urmează DNA, urmată de Poliţie şi ANSVSA. 
 
La capitolul instituţii sociale sau private, românii au indicat că au foarte mult încredere în Biserică, 63,9% răspunzând în acest sens faţă de 66,1% la sfârşitul lunii mai. 
 
INSCOP arată că Biserica atinge un minim al indicelui de încredere, comparativ cu luna martie când înregistra 69,1% încredere. În ultimele cinci luni, comparativ cu nivelul de încredere măsurat în martie, Biserica şi sindicatele au pierdut 5,2, respectiv 3,4 procente din încrederea multă şi foarte multă, în timp ce universităţile şi băncile au câştigat fiecare câte 2,9%. 
 
Pe primul loc în topul încrederii în instituţiile internaţionale se situează ONU, urmată de Uniunea Europeană şi NATO. 
 
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în perioada 12 - 21 iulie, pe un eşantion de 1.050 persoane de peste 18 ani. 
 
 

x close