Antena 3 CNN Actualitate Blejnar: Ştiam din 2010 despre vameşi, dar atribuţiile mele de investigaţie sunt zero

Blejnar: Ştiam din 2010 despre vameşi, dar atribuţiile mele de investigaţie sunt zero

Blejnar: Ştiam din 2010 despre vameşi, dar atribuţiile mele de investigaţie sunt zero
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Feb 2011   •   19:07

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, joi, că a ştiut dinainte despre câteva posibile implicări ale angajaţilor vamali în traficul de ţigarete încă din vara anului 2010. Blejnar a menţionat, totuşi, că atribuţiile sale de investigaţie sunt "zero" şi că nici acum nu îi poate demite pe vameşii care se află în arest.

"Pot să spun că am avut nişte informări referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilor vamali în anumite fapte ilicite: atât în traficul de ţigarete, cât şi pe alte segmente. (...) Dar nu avem capacitatea instituţională de a investiga asemenea fapte de natură infracţională. Nici astăzi, când unii dintre ei sunt în arest, nu pot să îi demit, pot doar să îi suspend din funcţie până la momentul finalizării cercetărilor şi dacă sunt condamnaţi definitiv", a declarat Blejnar, citat de Mediafax.

Şeful ANAF a arătat că, din nefericire, competenţele sale ca şef ANAF în a investiga infracţiuni ale subordonaţilor sunt "zero", atribuţiile revenind organelor de urmărire penală.

"Din păcate, competenţele mele ca şef de instituţie în a investiga anumite elemente infracţionale ale subordonaţilor sunt zero. Nu am aceste atribuţii, nu am aceste competenţe, acestea revin organelor de urmărire penală", a spus şeful ANAF.

Sorin Blejnar a adăugat că, în 2010, a cerut "mobilitatea" pentru 698 de vameşi, dintre care 33 cu funcţii de conducere. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), ministrul Finanţelor şi ministrul Internelor au fost convocaţi, joi, de premierul Emil Boc la sediul Guvernului, pentru o nouă discuţie privind situaţia din vămi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Radu Mărginean, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), a fost demis din funcţie, miercuri seară, de premierul Emil Boc, deoarece a fost pus sub învinuire de DNA pentru mita de la Vama Halmeu, anunţă Agerpres, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei Executivului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că, în urma discuţiei avute de premierul Emil Boc cu şeful ANAF şi având în vedere că DNA l-a pus pe Radu Traian Mărginean sub învinuire în cazul vămii Halmeu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost demis din funcţie.

×
Subiecte în articol: Sorin Blejnar blejnar vamesi
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close