Antena 3 CNN Actualitate Blindate şi tunate, Loganurile poliţiei tot nu costă 60.000 de euro bucata

Blindate şi tunate, Loganurile poliţiei tot nu costă 60.000 de euro bucata

Blindate şi tunate, Loganurile poliţiei tot nu costă 60.000 de euro bucata
de Cornel Preda    |    15 Oct 2008   •   17:19

Exclusiv Antena3.ro // Logan de 60.000 de euro. Aparent o glumă, poate chiar şi un vis frumos pentru industria auto din România, acest Logan de lux se dovedeşte a fi, în cele din urmă, doar o bătaie de joc. Maşina are un preţ de 12.000 de euro, diferenţa de 48.000 de euro fiind justificată de Poliţia Română prin achiziţionarea unor echipamente adiţionale. Dacă în cazul maşinilor destinate laboratorului de criminalistică putem închide ochii şi crede că un echipament de iluminare costă chiar şi 14.000 de euro, în cazul Loganurilor destinate patrulării rutiere şi rurale, costurile dotărilor ţin de domeniul ficţiunii.
Tuning-ul, o fiţă la preţuri modice
Am contactat astfel firma Tuning Logan (www.tuning-logan.ro) şi am stat de vorbă cu Ionuţ, care a declarat pentru Antena3.ro că ?este o diferenţă enormă? de preţ, chiar şi pentru un cetăţean care vrea să îşi tuneze maşina şi să o ducă la competiţii. Nu este cazul poliţiştilor. Ei nu au nevoie de tuning exterior, iar dacă au vrut să aibă Logan-uri în dotare, cu siguranţă sunt mulţumiţi şi de performanţele acestei maşini.
Putem însă menţiona că un ?cip-tuning?, care creşte puterea maşinii cu aproximativ 10 cai, costă 200 de euro, un filtru sport se apropie de 150 de euro, iar un tuning exterior, ne spune Ionuţ, ajunge la 650 de euro. Pentru confortul agenţilor de poliţie, în cazul unui tuning interior, linia audio pare să fie cea care face diferenţa. ?Poate să crească valoarea foarte mult, în funcţie de ce tip de produse folosesc. Sunt branduri şi branduri?, a declarat Ionuţ pentru Antena3.ro, specificând însă că în niciun caz nu se ajunge la sume de câteva zeci de mii de euro.
Loganul nu suportă blindaje
La îndemnul lui Ionuţ ne îndreptăm atenţia spre o firmă care blindează maşini. Poate acolo găsim preţuri care să justifice în vreun fel dotările de 48.000 de euro, deşi maşinile care patrulează pe uliţe cu siguranţă nu au nevoie de o asemenea protecţie.
Horia Marinescu, de la firma Calas din Târgu Mureş, ne explică faptul că geamurile cu nivel de blindaj pentru calibrul Magnum 0.44 şi 7.62 , cele mai utilizate pentru echiparea unei maşini blindate pentru transporturi de valori, nu depăşesc un preţ total de 20.000 de euro. ?Un geam blindat pentru parbriz costă până în 5.000 de euro, geamurile laterale mai costă în jur de 3.000 de euro fiecare şi vizeta în jur de 400 de euro?, a declarat Horia Marinescu pentru Antena3.ro
Problema reală este însă că ?şasiul de Logan nu rezistă la un asemenea blindaj?. ?Acestea sunt poveşti cu blindarea Logan-urilor?, ne spune Marinescu, demontând astfel încă un mit. În opinia acestuia, singurele dotări pentru care putea opta Poliţia Română în cazul maşinilor de patrulă erau echipamentele sonore şi luminoase. O sirenă pe două tonalităţi totuşi nu costă mai mult de 400 de euro, iar girofarurile variază între 1.500 şi 4.000 de euro, în funcţie de complexitatea becurilor.
?Acestea sunt preţuri de piaţă. Nu cred să existe firme care la atâtea bucăţi să nu facă un discount de cel puţin 30%, pentru că în acest domeniu piaţa din Europa este în cădere şi este nevoie de comenzi?, ne-a declarat Marinescu.
În concluzie, putem observa că suma totală pentru un tuning profesionist, un blindaj ca la carte şi simplele dotări necesare unei maşini de patrulă nu poate atinge cifra de 48.000 de euro. Dacă luăm în calcul şi un eventual discount sau incompatibilitatea şi inutilitatea dotărilor, nu putem spune decât că Acer Leasing a fost la un pas de a da lovitura.
Foto: Tuning-Logan.ro
Cornel Preda, Antena3.ro

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close