Antena 3 CNN Actualitate Boala mâinilor murdare face ravagii printre copii. O fetiță în vârstă de trei ani, din Iași a decedat

Boala mâinilor murdare face ravagii printre copii. O fetiță în vârstă de trei ani, din Iași a decedat

Boala mâinilor murdare face ravagii printre copii. O fetiță în vârstă de trei ani, din Iași a decedat
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Mai 2019   •   15:37

Medicii semnalează în ultima perioadă tot mai multe cazuri de afecţiuni, în ceea ce privește infecţiile cu Escherichia coli care pot face ravagii printre copii.

Luni, la Iași, o fetiță de doar trei ani nu a mai putut să fie salvată. 

Tot ceea ce trebuie să știți despre această boală, infomează medicul specialist Tudor Ciuhodaru.

„1. Transmiterea bacteriei se face adesea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale fie de la o persoană la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, prin contact direct sau obiecte contaminate.

2. Suspiciunea de infecţie este legată de apariţia următoarelor semne şi simptome: crampe şi dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), greturi, vărsături, febra poate fi mică sau absentă.

3. Unele persoane pot fi asimptomatice dar pot transmite boala (purtători sănătoşi).

4. Copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (apartine E. coli enterohemoragic) comparativ cu adulţii. Această tulpină este deosebit de periculoasă deoarece are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potenţial letal.

5. Starea pacienților se poate degrada foarte rapid.

6. Simptomele de alarmă ce impun imediat prezentarea la spital sunt febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, reducerea diurezei (micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariţia unor complicatii renale sau hematologice.

7. !!! Nu temporizaţi prezentarea la medic dacă: a) pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, ameţeli, iritabilitate, confuzie, micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie sau hematoam, paloare). b) pacientul se încadrează în grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte vârstnici, cei cu status imun compromise, provine dintr-o institutie de îngrijire (creşă; spital, centru de plasament) sau dintr-o zonă cu igienă precară, cu apă nepotabilă, contact recent cu alţi pacienţi care au avut diaree, consumul de carne insuficient preparată termic, de lapte sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespălatela la cultivarea cărora au fost folosite îngrăşăminte naturale.

Rețineți: 1. Singura măsură eficientă de prevenţie este educaţia pentru sănătate (așa cum prevede proiectul meu de lege depus în parlament.

2. În urmă cu doar trei ani în Argeș s-a înregistrat una dintre cele mai severe situații de infectări cu E.Coli-când mai mulți copii cu vârste cuprinse între 7 luni și un an și jumătate nu au mai putut fi salvați.

3. Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă individuală şi a celor legate de manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor.

4. Spălatul corect al mâinilor cu apă şi săpun, minim 30 de secunde, pe ambele feţe, insistând pe pliurile de flexie şi unghii, de fiecare dată când schimbaţi scutecele sau hainele copilului, utilizaţi toaleta sau gătiţi.

5. Spălaţi periodic cu dezinfectant robinetele chiuvetelor şi toaletele sau cada.

6. Spălaţi atent ustensilele (cuţite, furculiţe, farfurii) şi recipientele din bucătărie înainte şi după ce vin în contact cu alimentele cu risc.

7. Consumaţi doar apă din surse sigure, carne preparat suficient termic, lapte pasteurizat, legume şi fructe spălate corespunzător sub jet de apă”, a scris medicul specialist Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de facebook.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru deces Iași bacterie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close