Antena 3 CNN Actualitate Boc, mandatat să semneze pentru Nabucco: "România a ales proiectul pentru viabilitatea sa economică"

Boc, mandatat să semneze pentru Nabucco: "România a ales proiectul pentru viabilitatea sa economică"

Boc, mandatat să semneze pentru Nabucco: "România a ales proiectul pentru viabilitatea sa economică"
Sursa foto: nabucco
13 Iul 2009   •   08:30

Memorandumul prin care premierul Boc este mandatat să semneze acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco a fost aprobat în şedinţă de guvern duminică seara. Premierul va semna astfel, luni, la Ankara, alături de prim miniştrii Bulgariei, Ungariei, Austriei şi Turciei actul de construcţie a gazoductului dar şi Declaraţia politică a celor cinci state angajate în proiect.

Memorandumul va fi semnat şi de preşedintele Traian Băsescu.

Semnarea acordului marchează astfel piatra de temelie a proiectului, fiind una dintre ultimele etape înainte de începerea atragerii finanţării pentru construirea gazoductului.
Uniunea Europeană a promovat acest proiect, ca o modalitate de a deveni mai puţin dependentă de gazul rusesc. Printre posibilii furnizori pentru Nabucco se numără Egiptul, Irakul, Azerbaidjanul, Rusia şi Iranul. Proiectul este susţinut şi de SUA care se opune însă folosirii gazului iranian. Trimisul special al SUA la Ankara, Richard Morningstar, citat de Reuters, este de părere că Rusia ar trebui să "se simtă liberă să participe la proiect", iar ţările UE vor decide dacă să o accepte ca partener.





"România a ales să participe în acest proiect al cărui avantaj principal este viabilitatea sa economică. Nabucco este eficient şi mai puţin costitor decât alte iniţiative promovate în regiune, aşadar, are toate avantajele funcţionale pentru a atrage investitori şi furnizori şi pentru a funcţiona pe baze comerciale conform principiilor pieţei" a declarat înainte de plecarea la Ankara premierul Boc.




Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nabucco memorandum Boc Ankara
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close