Antena 3 CNN Actualitate Scandalul care a zguduit Austria. Cum a ajuns România să fabrice bocanci pentru militarii austrieci

Scandalul care a zguduit Austria. Cum a ajuns România să fabrice bocanci pentru militarii austrieci

Chiar de Ziua Armatei din Austria, militarii au primit bocanci noi, despre care s-a spus că sunt calitativi, mult mai rezistenți și perfecți pentru luptă. Deși inițial autoritățile au declarat că bocancii ar fi achiziționați de la o firmă din țară, ulterior s-a dovedit că lotul de încălțăminte era fix de la un stat la adresa căruia Austria nu are cuvinte de laudă.

Scandalul care a zguduit Austria. Cum a ajuns România să fabrice bocanci pentru militarii austrieci
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2023   •   16:39

Primele perechi de bocanci au ajuns la soldați chiar de Ziua Națională a Austriei, din mâinile ministrului Apărării. Doar că o televiziune locală, deținută de un mare și cunoscut producător austriac de băuturi energizante, a stricat bucuria pentru că a dezvăluit secretul noilor bocanci - sunt produși în România. 

Informația a declanșat un scandal online și în presă. Austriecii s-au revoltat, fiind împotriva ideii că soldații lor ar putea purta încălțăminte fabricată tocmai în România. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Viena a scris pe Twitter că așa-numiții experți care își dau cu părerea online cred că sunt în măsură să vorbească doar pentru că au făcut stagiul militar obligatoriu în tinerețe.

Motivul pentru care bocancii soldaților austrieci au fost fabricați în România este unul de natură economică. Doar fabrica din România a putut să se încadreze în prețul cerut de contract. Iritat, purtătorul de cuvânt le-a cerut criticilor să-i spună cine poate produce în Austria bocanci la fel de buni și la fel de ieftini. Ulterior, televiziunea publică ORF a confirmat că bocancii vor fi făcuți la Oradea, în fabrica deținută de firma din Austria care a proiectat încălțările.

Citește și: Personalități civile, decorate de Klaus Iohannis de Ziua Națională a României

Conform digi24, o pereche costă 140 de euro și vor fi produse 35 de mii de perechi. Contractul durează până în 2025 și are o valoare totală de aproape 5 milioane de euro. Nu știm deocamdată dacă livrările vor fi întârziate deoarece camioanele vor sta mai mult în vamă, pentru că Austria ține România departe de Schengen.

 

×
Subiecte în articol: armata incaltaminte Austria
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close