Antena 3 CNN Actualitate Bogdan Aurescu va discuta cu Antony Blinken, la Bucureşti, despre Ucraina, criza energetică şi vizele pentru români

Bogdan Aurescu va discuta cu Antony Blinken, la Bucureşti, despre Ucraina, criza energetică şi vizele pentru români

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Întâlnirea va avea loc marți, la București, iar printre temele care vor fi discutate de cei doi demnitari sunt războiul din Ucraina, criza energetică și vizele SUA pentru români.

Bogdan Aurescu va discuta cu Antony Blinken, la Bucureşti, despre Ucraina, criza energetică şi vizele pentru români
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Hannibal Hanschke | Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2022   •   14:45

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea marți, consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu prilejul vizitei pe care înaltul oficial american o efectuează în România. Blinken va sosi la București pentru a participa la Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA.

În timpul discuțiilor, ministrul român va aborda teme legate de prezența militară americană în România, de proiectele din domeniul nuclear civil și de vize.

"Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic. Astfel, în cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiul cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităților stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver", a anunțat MAE.

Demnitarii vor vorbi și despre războiul din Ucraina.

"De asemenea, vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și eforturile comunității transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securității regionale și a stabilității globale. Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, astfel, și pe coordonarea bilaterală în vederea asistenței acordate Ucrainei și a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid. Discuțiile vor viza, de asemenea, evoluția situației regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluții și consecințele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei și la nivel global", a adăugat MAE.

În timpul întâlnirii se va mai discuta despre tranzitul cerealelor din Ucraina, despre asistența umanitară acordată ucrainenilor și despre criza din Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu Antony Blinken
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close