Antena 3 CNN Actualitate Bolnavii de plămâni după o viață lucrată în mină, sărăciți de facturi: ”Nevasta mea dacă nu are medicamente în 2 zile moare”

Bolnavii de plămâni după o viață lucrată în mină, sărăciți de facturi: ”Nevasta mea dacă nu are medicamente în 2 zile moare”

În timp ce aleşii noştri se chinuie să facă legi, cei bolnavi de plămâni şi dependenţi de oxigen, se gândesc cu groază la facturile pe care vor trebui să le plătească.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Oct 2022   •   10:06

În localităţile miniere din Caraş Severin, zeci de pacienţi - care s-au îmbolnăvit, paradoxal, extrăgând cărbune - nu vor avea bani ca să plătească facturile la curent electric. Iar aparatele care îi ţin în viaţă funcţionează 24 de ore din 24. 

Petru Chiceş a lucrat 18 ani în mină. Anii de muncă în subteran şi-au lăsat amprenta asupra sănătăţii lui pentru că acum suferă de fibroză.

Este dependent de oxigen şi are nevoie de aparatul care îl ţine în viaţă minimum 16 ore pe zi. Un asemenea aparat consumă și 2 kw pe oră. În aceste condiții, în gospodăria lui, doar dispozitivul de oxigen consumă în totalitate cota de curent electric alocată pentru preţul plafonat. 

Pentru cei ca ei, aleşii au vorbit despre ajutoare însă, nimic nu s-a concretizat.

”Am 18 ani de minerit. Nu am lucrat în mină că mi-a fost drag să îmi pice bolovanii în cap, nici nu am trecut în acte boala profesională.

Am avut mare speranță că cineva a propus ca cei care suferă de fibroza asta pulmonara și sunt dependeți de oxigen, să fie scutiti. Am înțeles că s-a anulat, nu se mai aprobă facilitarea asta” explică Petru Chiceş.

Aşadar, nu mai are speranţe că guvernanţii îl vor ajuta.

Acum, primeşte o pensie de 2.500 de lei. Mai mult de jumătate din ea este dată pe facturi. Restul, pe medicamentele lui şi ale soţiei.

”Penultima factură a fost de 1.200 de lei, ultima 1.500. Am dat pe 2 mc de lemn 2.000 de lei.

Eu am pensie 2.500, de restul îmi iau medicamente. Nevasta mea e cardiacă, ea dacă nu are medicamente în 2 zile moare” a mai spus bărbatul. 

Reporterii News Hour with CNN l-au mai vizitat pe domnul Petru luna trecută.

De atunci şi până acum, factura lui la curent electric a crescut cu peste 300 de lei. Între timp, s-a resemnat cu gândul că la nivel înalt nu se găsesc soluţii pentru problemele lui.

×
Subiecte în articol: plamani oxigen Caras Severin
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close