Antena 3 CNN Actualitate Operațiune NATO: Cel mai puternic bombardier strategic american a survolat România

Operațiune NATO: Cel mai puternic bombardier strategic american a survolat România

NATO a planificat în România una din cele mai importante misiuni de apărare și descurajare pe Flancul Estic: bombardierul strategic B-52 a survolat România.

de Andreea Ştefan    |    11 Mar 2023   •   16:26

În spațiul aerian românesc, cel mai puternic bombardier strategic american, B-52 Stratofortress, a efectuat ieri multiple misiuni pentru testarea capacității aliate de răspuns.

Bombardierul strategic și-a coordonat acțiunile de zbor cu avioane de lupta din 3 state NATO: România, SUA, Spania și Italia.

O altă operațiune importantă a constat în realimentarea în zbor a bombardierului cu ajutorul celei mai mari aeronave cisternă a NATO, un KC-135 Stratotanker.

Formațiunea specială de zbor a NATO formată dintr-un bombardier strategic, un avion cisternă și 3 avioane de lupta și-au testat interoperabilitatea și cu sistemele de apărare franceze MAMBA amplasate în România de națiunea cadru a Grupului de Lupta al NATO.

Bombardierul strategic B-52 poate avea la bord până la 32 de tone de muniție convențională și nucleară.

B-52 este produs de Boeing, are 8 motoare și o autonomie de zbor uriașă de peste 14.000 km. SUA dețîn peste 70 de aparate de zbor.

Exercițiul NATO pe Flancul Estic a transmis un puternic mesaj de apărare și descurajare în față comportamentului agresiv, provocator și războinic al Rusiei.

Citește continuarea pe radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: radu tudor bombardier american B-52
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close