Antena 3 CNN Actualitate BOR nu cedează! Patriarhia solicită oficial guvernului să permită pelerinajul la Sfântul Andrei

BOR nu cedează! Patriarhia solicită oficial guvernului să permită pelerinajul la Sfântul Andrei

După câteva zile de contre la nivel local între ÎPS Teodosie şi edilii Constanţei, disputa privind pelerinajul la peştera Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie, capătă o nouă dimensiune. Patriarhia română a făcut cerere oficială către guvern pentru ca accesul pelerinilor să fie permis, cu respectarea tuturor măsurilor de potecţie necesare.

BOR nu cedează! Patriarhia solicită oficial guvernului să permită pelerinajul la Sfântul Andrei
de Gabriel Dano    |    26 Noi 2020   •   16:00

Patriarhia Română solicită ca la tradiţionalul pelerinaj de Sfântul Andrei să aibă acces toți credincioșii ţării, cu respectarea normelor în vigoare.

”Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.

În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.

De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă).”, arată Patriarhia.

Schimb de replici între ÎPS Teodosie şi premierul Ludovic Orban

După ce miercuri, la Constanţa, zeci de credincioși au fost scoși de poliţie din Biserica Sfânta Ecaterina, de la o slujbă ţinută chiar de ÎPS Teodosie, acesta a ameninţat autorităţile cu o posibilă revoltă.

”Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite”, a afirmat răspicat prelatul într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului. 

"Sfatul meu sincer către ÎPS Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor", a declarat în replică şeful Guvernului.

 

×
Subiecte în articol: BOR sfantul andrei
Parteneri
Elena Mateescu anunță schimbarea bruscă a vremii în România!
x close