Antena 3 CNN Actualitate BOR reacționează după declarațiile lui ÎPS Teodosie legate de Vladimir Putin

BOR reacționează după declarațiile lui ÎPS Teodosie legate de Vladimir Putin

Declarațiile lui ÎPS Teodosie au pus din nou pe jar BOR și opinia publicului. Patriarhia s-a văzut nevoită - "în urma mai multor și insistente solicitări de poziționare față de recentele afirmații apologetic-admirative" ale arhiepiscopului Tomisului - să ofere o precizare.

BOR reacționează după declarațiile lui ÎPS Teodosie legate de Vladimir Putin
de Dana Musceleanu    |    09 Feb 2022   •   13:22

După ce ÎPS Teodosie și-a arătat admirația legată de președintele rus Vladimir Putin, BOR face câteva precizări, fără a oferi repere pro sau anti Kremlin.

Încadrând declarațiile arhiepiscopului Tomisului la păreri personale Patriarhia face referire la modul origial în care ÎPS Teodosie își manifestă autonomia eparhială. 

"Așa cum deja se știe, arhiepiscopul Teodosie obișnuiește să se pronunțe „sui generis” inclusiv pe teme extra-bisericesti. 
În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când își exprimă preferințe sau varii afinități în legătură cu anumite persoane.", se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

De asemenea, în comunicat se amintește faptul că "BOR comunică public în plan decizional și la nivelul orientării sale instituționale doar prin Sfântul Sinod și prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh.".

ÎPS Teodosie: "Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea"

"Domnul Putin, care este atât de vehiculat acum în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim.

În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători." - afirmase ÎPS Teodosie într-un interviu recent. 

×
Subiecte în articol: BOR Vladimir Putin ÎPS Teodosie
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close