Antena 3 CNN Actualitate Boştinaru: Schengen-ul aşa cum îl ştiam noi, probabil nu va mai exista

Boştinaru: Schengen-ul aşa cum îl ştiam noi, probabil nu va mai exista

Boştinaru: Schengen-ul aşa cum îl ştiam noi, probabil nu va mai exista
24 Noi 2015   •   11:10

Atentatele de la Paris vor schimba concepţia Uniunii Europene privitoare la Schengen şi la modul în care acesta va funcţiona în viitor. A spus-o la RFI eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, care remarcă faptul că la aeroportul din Strasbourg au fost verificate paşapoartele tuturor europarlamentarilor.

Ce au schimbat atentatele teroriste de la Paris? "În mod cert, au schimbat pe termen scurt şi mediu modul nostru, al tuturor, de a fi şi de a ne comporta în societăţile în care trăim. Mă tem că va trebui să trăim cu această ameninţare o perioadă bună de timp, până când cel puţin sursa acestor ameninţări, Daesh-ul şi prezenţa sa în Siria, Irak şi alte ameninţări similare din Orientul Apropiat vor fi nu doar gestionate prin operaţiuni militare, dar se va trece şi la faza post-conflict. A schimbat modul în care forţele de securitate şi cooperarea dintre acestea şi armată, gândindu-ne că a fost nevoie ca şi în Franţa şi în Belgia de conjugarea eforturilor acestor entităţi, pentru a descuraja noi atacuri teroriste. Va schimba în mod cert legislaţia din statele membre, acest lucru deja e în curs de derulare, pentru a permite o mai rapidă identificare a riscurilor (...). Sigur va schimba mai ales concepţia Uniunii Europene privitoare la Schengen şi la modul în care acesta va funcţiona în viitor", spune Victor Boştinaru.

"Uitaţi-vă la ce se întâmpla ieri, când am sosit la Strasbourg, chiar dacă Franţa e în stare de urgenţă. Este vorba de modul în care au fost verificate paşapoartele tuturor europarlamentarilor la aeroportul din Strasbourg. Acest lucru pentru cei din Schengen nu exista până acum. Mă gândesc la faptul că acum şi pe o perioadă previzibilă de timp şi posibil şi post-criză la frontierele Schengen controalele să fie extrem de riguroase, ceea ce nu era cazul până acum. Mă gândesc la faptul că se va realiza acea bancă de date, în care să fie transmise toate informaţiile despre potenţiale riscuri, bancă din care să poată accesa informaţii orice agenţie specializată dintr-un stat membru, ceea ce în momentul de faţă nu este cazul (...). Schengen-ul aşa cum îl ştiam noi, probabil va fi doar parte a istoriei noastre recente", crede europarlamentarul socialist.

×
Subiecte în articol: Victor Bostinaru Schengen
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close