Antena 3 CNN Actualitate Braconieri care au împuşcat un cerb carpatin, surprinşi în flagrant de jandarmi

Braconieri care au împuşcat un cerb carpatin, surprinşi în flagrant de jandarmi

Braconieri care au împuşcat un cerb carpatin, surprinşi în flagrant de jandarmi
30 Iun 2009   •   23:45

Doi braconieri care au împuşcat un cerb carpatin au fost surprinşi în flagrant de jandarmii care efectuau o acţiune punctuală în cooperare cu paznicii de vânătoare din cadrul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Arad.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, dat marţi publicităţii, ofiţeri din cadrul IJJ Arad şi o patrulă de jandarmi din cadrul Grupei Jandarmi Supraveghere şi Intervenţie Pecica, executând o acţiune punctuală în cooperare cu paznicii de vânătoare din cadrul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Arad, pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului contravenţional şi infracţional în domeniul cinegetic în zona culturilor agricole din apropierea localităţii Bodrogu Vechi, judeţul Arad, au prins în flagrant doi bărbaţi în timp ce transportau într-un autovehicul un cerb carpatin împuşcat.

În timpul executării misiunii, jandarmii au auzit un foc de armă din direcţia unei culturi de grâu, fapt pentru care s-au deplasat în acea zonă, unde i-au prins în flagrant pe N.S.P., în vârstă de 53 de ani, şi pe A.I.P., în vârstă de 52 de ani, ambii din municipiul Arad, vânători autorizaţi şi posesori legali de arme de vânătoare, care s-au deplasat împreună pe terenurile agricole din aproprierea localităţii Bodrogu Vechi, aparţinând fondului de vânătoare nr.11 , în scopul vânării de animale sălbatice.

Stând la pândă într-un foişor amenajat, A.I.P. a observat un exemplar de cerb carpatin, moment în care a tras asupra lui un foc cu arma de vânătoare Zastava de calibru 308 mm, Winchester, prevăzută cu lunetă, împuşcându-l în zona gâtului. Cerbul împuşcat de braconier a fost urcat într-un microbuz VW Transporter cu intenţia de a fi transportat în municipiul Arad la domiciliul acestora. De menţionat faptul că aceştia nu aveau eliberată autorizaţie legală de vânătoare individuală, iar vânătoarea pentru specia respectivă nu era permisă în această perioadă, drept pentru care această partidă de vînătoare a devenit ilegală.

În urma controlului autovehicolului, jandarmii au găsit o armă de vânătoare cu lunetă marca Zastava calibrul 308 Winchester, o armă de vânătoare marca IJ-18-ME cu glonţ calibru 12,1 mm, o lunetă Red Head , 2 cartuşe cu glonţ de calibru 308 W, 5 cartuşe de vânătoare calibru 12,1 mm.

De asemenea, în autovehicolul VW Transporter a mai fost găsit un mascul din specia cerb carpatin de aproximativ 300 kg, împuşcat în zona gâtului, care a fost ridicat de la făptuitori şi predat Direcţiei Sanitar Veterinare Arad pentru eliberarea unui buletin de analiză care să certifice cauza morţii.

Prejudiciul a fost stabilit de către AJVPS Arad ca fiind în valoare de 12.000 euro. Armele de vânătoare şi cartuşele au fost ridicate de la făptuitori, urmând a fi supuse unei expertize tehnico-ştiinţifice.

"Jandarmii le-au întocmit celor doi bărbaţi actele premergătoare în vederea începerii urmării penale pentru săvârşirea infracţiunilor de vânătoare fără autorizaţie de vânătoare legală; vânarea în afara perioadelor în care este permisă vânătoarea la specia respectivă; nerespectarea regimului armelor şi muniţiei şi de transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42, acte ce vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad pentru continuarea cercetărilor", se precizează în încheierea comunicatului IJJ Arad.

Agerpres

×
Subiecte în articol: braconieri
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close