Antena 3 CNN Actualitate BREXIT. Cel mai recent sondaj: 52% dintre britanici vor să rămână în UE

BREXIT. Cel mai recent sondaj: 52% dintre britanici vor să rămână în UE

BREXIT. Cel mai recent sondaj: 52% dintre britanici vor să rămână în UE
Sursa foto: Foto: pixabay.com
23 Iun 2016   •   13:40

Tabăra favorabilă rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană este creditată cu 52% din voturi, în timp ce pentru Brexit ar urma să opteze 48% dintre alegători, indică un sondaj Ipsos MORI publicat joi, în chiar ziua referendumului, dar realizat înaintea scrutinului, transmit Reuters şi AFP.

După publicarea sondajului, lira sterlină s-a apreciat faţă de euro şi de dolar, atingând nivelul maxim din ultimele şase luni, semn că pieţele financiare prognozează o victorie a taberei pro-UE.

Sondajul a fost realizat pe 1.592 de persoane, la comanda cotidianului Evening Standard, în zilele de marţi şi miercuri, până la ora 20.00 GMT

Ziua decisivă: Ce spun ultimele sondaje despre viitorul Marii Britanii în UE

Campania pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană și-a recăpătat avansul asupra taberei rivale "Out" (afară) înaintea referendumului de joi asupra apartenenței la UE, potrivit unui sondaj YouGov pentru ziarul The Times.

Tabăra "In" conduce asupra "Out" cu 51%, față de 49%, respectiv, după un calcul al prezenței la vot și intervievarea persoanelor care au răspuns inițial "nu știu" cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter.

Un sondajul telefonic, realizat pentru ziarul Daily Mail și televiziunea ITV, între 17 și 22 iunie, arată că "In" ar avea un avans asupra "Out" de 48%, față de 42% pentru ieșirea din UE.

Britanicii, chemați la urne

Secțiile de votare vor fi închise la ora locală 22:00 (24 iunie, ora 00.00 în România), iar urnele de vot sigilate vor fi transportate la cele 382 de centre locale unde se va desfăşura operaţiunea de numărare a voturilor pentru fiecare centru în parte. Acestea reprezintă toate cele 380 zone administrative locale din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, plus câte unul pentru Irlanda de Nord şi Gibraltar.

Comisia Electorală estimează că rezultat final va fi comunicat în dimineaţa zilei de vineri.

Care este întrebarea care poate decide soarta Uniunii Europene

Marea Britanie ar putea să fie primul stat suveran care să părăsească Uniunea Europeană, însă acest lucru nu ar avea loc imediat, ci după o perioadă minimă de doi ani, timp în care autorităţile de la Londra şi Bruxelles ar trebui să negozieze termenii relaţiei cu UE.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close